Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"En modig centralbank"

Nyheter | 04/12/2008 10:39

SEB:s chefsstrateg spår ny räntesänkning i februari 2009.

Riksbankens räntesänkning är historisk. Aldrig sedan 1994, då reporäntan infördes som bankens viktigaste styrränta, har riksbanken sänkt den så mycket. SEB:s chefsstrateg Henrik Mitelman tycker att riksbankschef Stefan Ingves manöver är både överraskande och modig.

Riksbanken sänkte i dag räntan med 1,75 procentenheter till 2,0 procent, och gör detta för att stimulera ekonomin.

– Jag tror att marknaden kommer att applådera detta. Riksbanken agerar preventivt och jag tror att det är precis den här typen av överraskningar som behövs för att underlätta för ekonomin, säger Henrik Mitelman till Dagens Industri.

Han spår nu en ny räntesänkning i februari.

– Kunde man komma ned till 1,5 procent 2005 så finns det all anledning att tro att man kan komma under den nivån den här gången. Situationen i dag är mycket allvarligare, säger Mitelman.

Sveriges ekonomiska tillväxt väntas under nästa år bli negativ. Om den nya räntans effekter på ekonomin säger Mitelman till Dagens Industri:

– Svenskar lånar i huvudsak med rörliga boräntor och det här kommer att slå igenom ordentligt vilket kommer att göra det lite lättare för hushållen. Samtidigt är företagens lånesituation fortfarande besvärlig.

Skrivet av: