Bloggande börssänkare arresterad

- 09/01/2009, 11:06 -

Sydkorea sätter bloggande börsexpert i fängelse efter falska uppgifter.

Han prickade in att anrika Lehman Brothers skulle gå omkull. Han hade rätt om att den koreanska valutan won skulle rasa mot dollan under förra året. Men de sydkoreanska myndigheterna har fått nog. Bloggaren och Sydkoreas motsvarighet till USA:s Dr Doom har arresterats för sina alltför dystra börsprofetior.

Minerva var en av de stora på den sydkoreanska blogghimlen. Under finanskrisen var han en av få som träffade rätt och hade koll på finansläget. Men de sydkoreanska myndigheterna tröttnade på Minervas domedagsprofetior och bestämde sig för att göra slut på den verksamhet, som enligt dem, syftade till att misskreditera landets börser. Därför arresterades bloggaren, som visade sig vara en arbetslös man vid namn Park, skriver Financial Times.

Myndigheterna har noga följt bloggen under en lång tid och när Minerva till slut trampade snett slog de till. När bloggaren skrev att de koreanska finansiella institutionerna hade fått order om att köpa på sig den amerikanska dollarn, vilket visade sig vara felaktigt, grep de honom.

Hans inlägg ansågs vara spridning av falsk information som riskerar att påverka finansmarknaden. Bloggaren riskerar nu att få tillbringa upp till sju år bakom galler för sina insikter.

Människorättsaktivister världen över har riktat en omfattande kritik mot de sydkoreanska myndigheterna efter arresterandet.

Följ en börsmäklares vardag som fick sparken från Lehman Brothers nedan.

Skrivet av: