- Foto: FREDRIK PERSSON/AP/Scanpix

Folkpartiets krav: Statlig a-kassa

Jan Björklund i nytt utspel.


Nyss inledde centerns ungdomsförbund CUF kampanjen "Fuck facket forever".

Och nu ger sig folkpartiet in i direkt konflikt med fackförbunden.

Med ett nytt förslag om att förstatliga a-kassorna vill folkpartiledaren Jan Björklund lyfta arbetslöshetsförsäkringen från facklig regi.

En inställning som tidigare beskrivits som "en attack mot den svenska modellen" av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Men enligt Jan Björklund är det bara mer naturligt att ha a-kassan statlig.

– Ska det vara en allmän arbetslöshetsförsäkring ska den vara statlig. Det är väldigt ologiskt att ha det i facklig regi, säger Jan Björklund till DN och hänvisar till andra socialförsäkringar som är statliga.

Enligt Björklund hotas inte fackförbunden av ett förstatligande av a-kassorna eftersom den fackliga traditionen är stark i Sverige.

Folkpartiet i allmänhet och Jan Björklund i synnerhet har den senaste tiden profilerat sig hårt i frågor där de går före eller till och med emot övriga partiet i allianssamarbetet. Men enligt folkpartiledaren finns inget problem med detta.

– Den borgerliga alliansen måste kunna ha en öppen och fri debatt om stora framtidsfrågor. Sedan enas vi om konkreta reformer. Jag tycker det är väldigt odramatiskt, säger Björklund till DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Anhöriga släppta efter markmord

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.