Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödgrönt krisläge

- 09/06/2010, 09:05 -

Claudio Bresciani / SCANPIX

Moderaterna kopplar greppet om socialdemokraterna och blir största parti. Stödet för de rödgröna rekordlågt - men oppositionen kan räddas av att kristdemokraterna åker ut.

Dramatiken tilltar när TV4 Nyheterna/Novus presenterar sin senaste opinionsmätning i dag.

Alliansen leder knappt med stöd från 47 procent av väljarna jämfört med det rödgröna blockets 46,4 procent.

Stödet för oppositionen har inte varit lika lågt sedan förra valet.

Stödet för socialdemokraterna ligger på 31,5 procent och moderaterna går därmed om med sina 32,1 procent. För tredje mätningen i rad ligger statsminister Fredrik Reinfeldts moderatparti på över 30 procent.

Skillnaden mellan partierna är dock inte statistiskt säkerställd.

Det enda som kan rädda den rödgröna oppositionen om siffrorna står i sig är att alla allianspartier inte alls går lika bra. Kristdemokraterna riskerar att med 3,9 procent av väljarstödet åka ur riksdagen.

Sverigedemokraternas väljarstöd på 4,8 procent pekar däremot mot att partiet skulle ta sig in i riksdagen och få en vågmästarroll om det vore val i dag.

Dåligt går det däremot också för vänsterpartiet, som jämfört med förra mätningen tappar 1,9 procentenheter till 5,0 procent av stödet.