Onsdag 26 Jan
Stockholm

Nytt bankpaket i Storbritannien

Ny livlina kastas ut till de problemtyngda bankerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringen i Storbritannien kastade på måndagen ut en ny livlina till landets problemtyngda banker. Det första krispaketet från i höstas räckte inte till.

Det nya paketet gör bland annat det möjligt för bankerna att försäkra sig mot stora förluster. På så sätt hoppas regeringen på att få igång utlåningen hos bankerna igen.

Att göra det möjligt för såväl privatpersoner som företag att låna är bland det viktigaste för att få igång ekonomin igen, skriver regeringen i ett uttalande.

Staten kommer också att öka sitt innehav i Royal Bank of Scotland (RBS), som regeringen redan äger 58 procent av. Banken gjorde en rekordförlust förra året.

Den globala finanskrisen fick premiärminister Gordon Brown att i oktober dra i gång ett räddningspaket värderat till 37 miljarder pund, men det visade sig vara otillräckligt.

Storbritannien väntas under den kommande veckan officiellt befinna sig i recession, när siffrorna för 2008 års sista kvartal släpps. Om ekonomin krympte i slutet av förra året är definitionen av recession, två krympande kvartal i rad, uppfylld.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela