Nu lovar utbildningsminister Jan Björklund (fp) att höja era studiemedel. Om alliansen vinner valet.
1 av 3
Nu lovar utbildningsminister Jan Björklund (fp) att höja era studiemedel. Om alliansen vinner valet. - Foto: Adam Ihse/Scanpix
Det blir till att spetsa nudlarna med lite grönsaker rentutav. Nu är det fest!
2 av 3
Det blir till att spetsa nudlarna med lite grönsaker rentutav. Nu är det fest! - Foto: Scanpix
Grattis alla studenter!
3 av 3
Grattis alla studenter! - Foto: AIS JANNEL/Scanpix

Alliansen lovar höja studiemedlen

Om alliansen vinner valet lovar regeringspartierna att höja studiemedlen med 500 kronor från och med den 1 juli nästa år.


500 kronor mer i studiemedel - utöver uppräkningen för inflationen på 80 kr. Det lovar folkpartiledaren, utbildningsminister Jan Björklund, om alliansen får fortsätta regera i fyra år till, uppger Sveriges Radios Ekotredaktion.

I handen skulle en student därmed få 9 300 kronor i månaden, att jämföra med dagens 8 818 kronor.

Hela höjningen ingår i den del som studenterna får låna.

– Det är en efterlängtad höjning när det gäller studiemedel. Ingen ska behöva avstå från att studera för att man känner att man inte har råd. Samtidigt är det så att studiemedlen är låga och vi har nu när vi ser framför oss att det finns ett visst ekonomiskt utrymme gett prioritet åt detta, säger utbildningsminister Jan Björklund till Ekot.

I januari i år höjdes studiemedlen, både lånet och bidraget, med totalt 431 kronor. Den reella höjningen blir dock i praktiken bara 350 kronor i månaden eftersom priserna gått upp.

Reformen beräknas kosta 12 miljoner 2011 och 34 miljoner året därpå.

Socialdemokraterna är kritiska mot att regeringen är passiv på andra fronter. Men motsätter sig inte höjningen av studiemedlen.

– Självklart inte, men det är fel att bara gå på den del där man skuldsätter sig, och man gör inga andra insatser för ungdomar. Arbetslösheten är rekordhög och de står utan bostäder, säger s-talespersonen, Ylva Johansson, till Ekot.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
CSN
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/