Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Volvo går till Kina

- 28/01/2009, 08:31 -

Kinesiska biltillverkare förväntas lägga bud på ett av Sveriges största företag.

–Försäljningsraset på den svenska marknaden är större än någon väntat. I december registrerades 45 procent färre bilar och i januari pekar det mot en minskning för hela bilbranschen på 50 procent. Det är den största minskningen i hela Europa, säger VD:n Stephen Odell till DI.

VD:n vädjar till regeringen att införa en skrotningspremie och varnar också för att fler varsel inte är otänkbart.

–Vi måste hålla fokus på kostnaderna. 2008 var tufft och 2009 blir ännu tuffare. Vi överväger alla alternativ, uppger Odell för DI.

Samtidigt tittar kinesiska biltillverkare på det svenska bilundret som är i gungning. Det har tidigare spekulerats i att Fordägda Volvo kan få nya kinesiska ägare. Volvo, som redan tillverkar både personbilar och bussar i Kina och har försäljningsställen i drygt 30 kinesiska städer, har redan ett gott anseende i landet.

Nu bekräftar Bloomberg dessa uppgifter. Enligt tidningen uppger Ford att den Göteborgsbaserade delen av företaget kommer att göras tillgänglig för kinesiska köpare i mitten av nästa månad.

Enligt den exekutiva chefen för Ford, Alan Mulally, är förtetaget under press av regeringen och vill inte förlora möjligheterna att få tillgång till Obamas krispaket.

–Det är inte direkt idealiskt att sälja i dessa tider, men vi behöver pengarna, berättar Alan Baum på utvecklingsavdelningen på Ford för Bloomberg.

Enligt flera analytiker är Volvo idealt för kinseiska biltillverkare eftersom de genom Volvo får tillgång till de globala marknaderna.

Skrivet av: