Onsdag 28 Sep
Stockholm

S-valsedlar kan förväxlas med sverigedemokraterna

Sd kan förväxlas med...
1 av 2
Sd kan förväxlas med... Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
... socialdemokraterna.
2 av 2
... socialdemokraterna. Foto:

Socialdemokraterna varnar: Vårt namn är så likt sverigedemokraternas att valsedlarna kan förväxlas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Socialdemokraterna oroar sig för att sverigedemokraterna stoppat in sina valsedlar i högar med s-märkta valsedlar. Och att ouppmärksamma väljare ska rösta fel.

Sverigedemokraternas namn är så förvillande lika att valsedlarna lätt kan förväxlas om man har svårt att läsa eller inte har tankarna på annat håll, menar företrädare för socialdemokraterna, enligt TV4 Nyheterna.

De hävdar till och med att namnförväxlingen på vissa håll i landet kan förklara sd:s framgångar i valet 2006.

TV4 Nyheterna Malmö har träffat en person somi i förra valet fick en valsedel av en partirepresentant vid vallokalen. Först efteråt insåg han att han tagit emot en sverigedemokratisk valsedel.

Han vill - eftersom han skäms - inte träda fram med namn. Men han säger att han är långt ifrån ensam om att ha gjort samma misstag.

2006 stoppade sverigedemokraterna in sina valsedlar i samma högar som socialdemokraternas låg i vid flera vallokaler. Valfusket polisanmäldes, men partiet oroar sig ändå för att samma sak ska hända igen i år.

Sverigedemokraterna avvisar bestämt alla anklagelser om valsabotage, men medger att förväxlingen av valsedlar kan förklara varför partiet gick så bra i valdistrikt där många invandrare bor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.