Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Röstkaoset fortsätter förvirra

- 23/09/2010, 08:09 -
1 av 2

JESSICA GOW / SCANPIX

2 av 2

Claudio Bresciani / SCANPIX

Inget säkert resultat ännu - fem dagar efter valet.

På onsdagen väntades rösträkningen och valresultatet till slut bli klart. Men på torsdagsmorgonen är kaoset kvar och förvirringen fortfarande total.

Ett extra mandat tillföll tidigt alliansen vid onsdagens räkning av utlandsröster och sent inkomna förtidsröster.

Men sen tog det stopp i jakten på egen majoritet. I Värmland saknas sju röster för att ge folkpartiet ytterligare ett mandat och i Göteborg fattas 19.

– Nu är det kört för alliansen att få mandat i Göteborg och Värmland, säger Svante Linusson, professor i matematik, till Aftonbladet.

Men med så små marginaler finns stor risk att rösträkningen överklagas. Då kan valsedelskaoset fortsätta ända in i november.

Dessutom har ett antal ogiltiga röster hanterats på ett felaktigt sätt i Värmland när de inte fått ligga kvar i sina originalkuvert.

Lika avgörande har sällan varje enskild röst varit och lika förvirrat har det troligen aldrig varit.

– Innan utjämningsmandaten infördes hände det ibland att enstaka mandat avgjordes med mycket liten marginal, men så vitt jag vet har det aldrig avgjort regeringsmakten. Det är mycket allvarligt, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, till Aftonbladet.