Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Baader-Meinhof-film debatteras

Nyheter | 26/09/2008 19:22

Mördarna framställs som coola och sexiga.

Får man framställa mördare hur som helst? Det är en av frågorna som debatteras efter att Tysklands dyraste långfilmsprojekt någonsin gått upp på biograferna. “Der Baader-Meinhof Komplex”, som skildrar historien om kidnapparna och mördarna i västerextremistgruppen Baader-Meinhof, bygger på Stefan Austs verk med samma namn.

Många ifrågasätter filmen eftersom de upplever att huvudpersonerna, Ulrike Baader och Andreas Meinhof från Röda armé-fraktionen, gestaltas som coola, snygga och sexiga.

Flera politiker, som var med under händelserna på 70-talet, tycker att de framställts ofördelaktigt i filmen.

Filmen har kostat 200 miljoner att spela in, och därför måste den bli en publiksuccé för att gå ihop ekonomiskt. Också det har blivit en het tysk potatis; bör man tjäna pengar på en sådan osmaklig historia.

Regissören Uli Edel säger själv att hon gjort filmen i ett upplysningssyfte för yngre tyskar, inte för 68-generationen, skriver DN.

"Baader-Meinhof-komplexet" är det tyska bidraget till årets utländska film vid Oscarsgalan.

Se trailer:

Skrivet av: