Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gays får vänta på kyrkbröllop

Nyheter | 18/02/2009 16:54

Svenska kyrkan hinner inte med lagen.

Trots att den nya äktenskapslagen börjar gälla från och med 1 maj i år så får homosexuella par vänta till i höst med kyrkbröllop. Svenska kyrkan uppger att de inte hinner ändra sin vigselordning.

Men det är inte bara Svenska kyrkan som har rätt att viga par. Kammarkollegiet förordnar vigselförrättare inom andra trossamfund än Svenska kyrkan. Det som krävs för att en vigsel ska vara giltig rent juridiskt är att den genomförs av en behörig vigselförrättare. Det finns ungefär 40 samfund är godkända av Kammarkollegiet, däribland Anglikanska kyrkan, Islamic center i Malmö, Jehovas vittnen och Scientologikyrkan.

Förutom Kammarkollegiet och Svenska kyrkan förordnar länsstyrelserna vigselförrättare.

– Det är glädjande att vi har lyckats nå en bred enighet kring en efterlängtad förändring, en jämlik äktenskapsbalk där allas kärlek och rätt att älska och äkta en annan person oavsett kön äntligen respekteras, sade socialdemokraten Carina Moberg, ordförande i riksdagens civilutskott, när förslaget presenterades förriigår.

Det lagförslag som nu S, M, C, FP, V och MP enats om är nästan detsamma som regeringen skickade till riksdagen. Det som lagts till är förslaget om könsneutrala äktenskapen som Kd inte ställde sig bakom.

Homosexuella par som vill gifta i Svenska kyrkan måste vänta med bröllopet till efter höstens kyrkomöte, som då ska ta ställning till ett förslag till vigselordning som är anpassad till samkönade par.

– Antagandet av den förutsätter att man tar ställning till den nya äktenskapslagen. Så länge det beslutet inte finns kan ett samkönat par inte få kyrklig vigsel i Svenska kyrkan, säger Anders Lindberg, ställföreträdande generalsekreterare i Svenska kyrkan, rapporterar Svenska Dagbladet.

Skrivet av: