Unga rökare riskerar få MS

- 21/02/2009, 10:44 -

Tonårsrökare löper tre gånger större risk att få nervsjukdomen.

Den som börjar röka tidigt har större risk att drabbas av sjukdomen MS, multipel skleros. Risken är nästan tre gånger högre än hos ickerökare visar en ny amerikansk studie.

I studien har en grupp på 87 MS-sjuka personer specialstuderats. Deltagarna delades in i tre grupper: ickerökare, rökare som startat före 17 års ålder samt de som börjat röka senare i livet. MS-gruppen har sedan jämförts med 435 personer utan sjukdomen.

Resultatet visar att de som börjat röka i tonåren hade en kraftigt förhöjd risk att utveckla sjukdomen. Risken var 2,7 gånger högre än hos ickerökarna. Hos de som började röka sent såg man ingen förhöjd risk alls.

Orsaken till MS, en sjukdom som bryter ned det skyddande myelinlagret runt nervcellerna, är inte klarlagd. Men både ärftliga komponenter och miljöfaktorer har flera gånger tidigare knutits till sjukdomen.

Författarna till den vetenskapliga artikeln, som presenterades vid ett möte för amerikanska neurologer, påpekar att tidig rökning är en miljöfaktor som går att påverka - helt enkelt genom att inte röka, skriver GP.

Skrivet av: