Unga rökare riskerar få MS

Tonårsrökare löper tre gånger större risk att få nervsjukdomen.


Den som börjar röka tidigt har större risk att drabbas av sjukdomen MS, multipel skleros. Risken är nästan tre gånger högre än hos ickerökare visar en ny amerikansk studie.

I studien har en grupp på 87 MS-sjuka personer specialstuderats. Deltagarna delades in i tre grupper: ickerökare, rökare som startat före 17 års ålder samt de som börjat röka senare i livet. MS-gruppen har sedan jämförts med 435 personer utan sjukdomen.

Resultatet visar att de som börjat röka i tonåren hade en kraftigt förhöjd risk att utveckla sjukdomen. Risken var 2,7 gånger högre än hos ickerökarna. Hos de som började röka sent såg man ingen förhöjd risk alls.

Orsaken till MS, en sjukdom som bryter ned det skyddande myelinlagret runt nervcellerna, är inte klarlagd. Men både ärftliga komponenter och miljöfaktorer har flera gånger tidigare knutits till sjukdomen.

Författarna till den vetenskapliga artikeln, som presenterades vid ett möte för amerikanska neurologer, påpekar att tidig rökning är en miljöfaktor som går att påverka - helt enkelt genom att inte röka, skriver GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.