Om det vill sig illa och du blir anmäld för en facerape kan det resultera i dagsböter för dataintrång.
1 av 3
Om det vill sig illa och du blir anmäld för en facerape kan det resultera i dagsböter för dataintrång. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Facebookanvändandet i mobilen kan också ha ökat antalet facerapes.
2 av 3
Facebookanvändandet i mobilen kan också ha ökat antalet facerapes. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Organisationen Friends arbetar mot mobbing - både online och offline.
3 av 3
Organisationen Friends arbetar mot mobbing - både online och offline. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nu kan en facerape ge dig dagsböter

Alla har säkert blivit utsatta för en så kallad facerape. Vad få tänker på är att det räknas som dataintrång och kan resultera i dagsböter.


Nyheter24:s bloggare Jack Werner tycker till

Vad tycker du om facerapes?

– När de genomförs som de ska – det vill säga när man kommer på en vän med att ha glömt logga ut från Facebook – är de oförargliga bus som beroende på genomförande kan vara allt från tarvlig bajshumor till en träffande och personlig sarkasm. Jag tycker det är ett kul sätt att internt driva med en kompis.

Tror du att allmänheten vet om att de är olagliga?

En absolut minoritet utför facerapes som dataintrång, det vill säga knäcker någons lösenord så jag tror få likställer de båda sakerna med varandra. Själv är jag medveten om lagbrottet i det men ser det som att gå mot röd gubbe: om man är tillräckligt övertygad om att ingen kan ta allvarlig skada av det är det väl ingen jävel som bryr sig?

Har du några personliga favoritrapes?

Fram tills nyligen hette jag faktiskt inte Jack Werner på Facebook, utan Chuck Vänster, resultatet av en facerape. Gillar man facerapes och sånt kan jag rekommendera facebookgruppen Dr. Status – en samlingsplats för screenshots på roliga eller korkade facebookstatusar.

Jack Werner bloggar på Nyheter24 om olika mer eller mindre kända nätfenomen.

INTERNET. Det gäller att se upp när du ska göra den där roliga Facebookstatusen på din polares konto. Vill det sig illa kan det stå dig dyrt. En facerape är nämligen olaglig.

– Ja det stämmer. Dataintrång kallas det, säger Anders Ahlqvist vid IT-brottsgruppen på Rikskriminalpolisen till Nyheter24.

"Dataintrången ökat i och med Facebook"

Det räknas inte som något grövre brott - men kan ge dagsböter.

– Statistiken för dataintrång har ökat de senaste åren i och med Facebook och allt, men erfarenhetsmässigt kan man säga att det på den nivån ger dagsböter, säger Ahlqvist.

Men facerapes och liknande är inte bara ett brott - det kan också användas som nätmobbing dold bakom "skoj".

– Att maskera kränkningar med att det är på skoj är vanligt förekommande. Detta gäller både offline och online, säger Lisa Grönvall, utbildare på organisationen Friends som arbetar för att motverka mobbing.

Hon hoppas att utbildning om vilka lagar och regler som gäller på nätet kan råda bot på problemet med nätmobbing.

– Kunskapen kring nätet behöver ökas. Troligtvis skulle det ske en förändring om fler visste om att de begick ett lagbrott, säger Grönvall.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.