Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rykten om stort bankpaket i EU

- 02/10/2008, 16:19 -

Rykten om ett europeiskt räddningspaket i USA-klass snurrar runt. (TT)

Frankrikes president, och nuvarande EU-ordföranden, Nicolas Sarkozy ska träffa sina kollegor från Tyskland, Storbritannien och Italien samt ECB-chefen Jean-Claude Trichet, EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och euroländernas ordförande Jean-Claude Juncker för att diskutera europeiska lösningar på finanskrisen.

I en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt säger Frankrikes finansminister Christine Lagarde att en europeisk räddningsfond kan behövas för att rädda banker på fallrepet. Främst för att stödja små medlemsländer som inte själva har de ekonomiska resurser som krävs.

Hon nämner inga summor men siffran 300 miljarder euro snurrar runt. En siffra som kraftfullt dementeras av Elyséepalatset.

Trots dementierna fortsätter ryktena. Inte minst för att den nederländska regeringen lanserar en liknande idé, som går ut på att varje EU-land avsätter upp till 3 procent av BNP i en fond som sedan skulle användas på ett koordinerat sätt i unionen.

Alla tror dock inte på ett stort räddningspaket la USA. Den tyske finansministern Peer Steinbrück avfärdar hela idén.

TT

Skrivet av: