Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskt nej till krisfond i EU

Nyheter | 02/10/2008 20:28

Reinfeldt säger blankt nej till idén om europeisk räddningsfond. (TT)

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger blankt nej till idén om en räddningsfond för EU:s banker.

Svenska skattebetalare ska inte behöva rädda andra länders krisbanker, anser han.

Vi behöver inga superfonder, säger Reinfeldt i samband med ett besök i Europarådet i Strasbourg.

Rykten om ett räddningspaket närapå i USA-klass snurrar runt inför helgens minitoppmöte i Paris. Där ska Frankrikes president och nuvarande EU-ordförande Nicolas Sarkozy träffa sina kollegor från Tyskland, Storbritannien, Italien samt ECB-chefen Jean-Claude Trichet, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och euroländernas ordförande Jean-Claude Juncker för att diskutera europeiska lösningar på finanskrisen.

Stöd till små Frankrikes finansminister Christine Lagarde säger till den tyska tidningen Handelsblatt att en europeisk nödfond kan behövas för att rädda banker på fallrepet, främst för att stödja små medlemsländer som inte har tillräckliga resurser. Hon nämner inga summor men uppgifter surrar om 300 miljarder euro. Det dementeras kraftfullt av Elyséepalatset. Men Nederländernas regering pratar glatt vidare om saken. Den vill att varje EU-land avsätter upp till 3 procent av BNP i en fond som kunde användas på ett koordinerat sätt i unionen. Det skulle bli runt 300 miljarder euro.Helt avvisande Det är ju en jätteinsats, utbrister Fredrik Reinfeldt och jämför med att regeringen använder 1 procent av BNP för sina olika reformer. Den europeiska nivån ska vara stark när den är rätt fora, men budgetpolitik och vad man gör med skattebetalarnas pengar ligger klokast på de enskilda länderna. Nederländernas regering säger att den redan sökt stöd hos flera EU-länder, dock inte hos Sverige, enligt Reinfeldt. Tyskland, som skulle få stå för störst del av fondnotan, är helt avvisande till idén. Även ECB-chefen Trichet är negativt inställd. Han anser att den amerikanska lösningen inte fungerar på det europeiska systemet, eftersom det inte finns någon federal budget och unionen består av 27 nationer.

Skrivet av: