Söndag 18 Apr
Stockholm

Twitter kan censureras i vissa länder

Twitter har använts frekvent världen över, till exempel i samband med demonstrationer för att sprida information och samordna. Nu kan tweets censureras i utvalda länder.
1 av 2
Twitter har använts frekvent världen över, till exempel i samband med demonstrationer för att sprida information och samordna. Nu kan tweets censureras i utvalda länder. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Twitters egna pressmeddelande på torsdagen.
2 av 2
Twitters egna pressmeddelande på torsdagen. Foto: Twitter.

Mikrobloggen ska expandera och har nu ny teknologi som gör så att man kan censurera tweets i enskilda länder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Har hyllats som revolutionärt redskap

Twitter (och Facebook) fick under 2011 motta hyllningar världen över för sättet som demonstranter i bland annat Tunisien och Egypten använde de sociala medierna för att samordna protester och för att kommunicera med omvärlden när det var svårt för vanliga medier att vara på plats. I vissa fall kallades Egyptens revolution till och med för "twitter-revolutionen".

Ett ytterligare exempel är Syrien där i stort sett de enda bilder och filmer som når omvärlden och inte gått genom regimens filter är de som läggs upp på till exempel Twitter.

INTERNET. Twitter vill expandera och få in mer pengar. Som ett steg i anpassningen till att etablera sig i fler länder har mikrobloggen nu börjat med en ny teknik som kan göra så att tweets kan censureras i vissa länder.

Tidigare när inlägg tagits bort för att de brutit mot lagen har de försvunnit i hela världen, nu kan man välja att ta bort dem på utvalda platser, rapporterar USA Today.

Många oroar sig nu över att även Twitter ska börja lyssna på regeringar som vill få bort kritiska röster eller på annat sätt lägga sig i vad som sägs och syns på nätet. Google har länge fått kritik för att göra just detta, bland annat i Kina där sökresultat censurerats.

Samma person som hjälpte Google att införa sin policy, Alexander Macgillivray, är numera Twitters rättschef.

Kommentera
Kopiera länk
Dela