Måndag 10 Maj
Stockholm

Dödsfall ej skäl nog för CSN

Faderns död gilldes inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Anders, som egentligen heter något annat, var halvvägs genom läkarprogrammet dog hans far. Trots att han försökte klara av studierna lyckades han inte ta alla moment och tvingades gå om en termin. Detta ledde till att han inte hade tillräckligt med studiestöd för att avsluta sin utbildning.

– På grund av pappas död fick jag ta ut 20 veckor extra, så mitt studiemedel tar slut i mitten på den här terminen, säger Anders till Svenska Dagbladet.

– Bestämmelserna säger att om synnerliga skäl föreligger kan man få dispens och jag såg det som en självklarhet att jag skulle få dispens eftersom jag har svårt att tänka mig mer synnerliga skäl än att någon nära dör.

Tyvärr blev det inte så, Anders sökte dispens i slutet av januari, men fick besked av CSN att skälen inte var tillräckliga. Han överklagade då till ÖKS, Överklagandenämnden för studiestöd, men fick avslag därifrån också.

– Jag ringde upp till den föredragande i mitt ärende och pratade med henne och hon sa till mig att de måste dra gränsen någonstans och att de drar den vid om man sjukskriver sig. Att jag valde att hantera min sorg genom att hålla mig sysselsatt för att inte bryta ihop gör att jag inte är berättigad till hjälp, till skillnad från om jag hade lagt mig ner och struntat i allt, säger Anders.

Hade Anders sjukskrivit sig hade han fått dispens. Nu får han inte det och det är detta han ser som ett omänskligt paragrafrytteri.

Hur Anders nu ska klara sin ekonomi under sitt sista år på läkarprogrammet vet han inte.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela