Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gener gör skalbaggar homosexuella

TT-montage

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 16/05/2016 14:35

Forskare har upptäckt att gener gör skalbaggar homosexuella, och att samma gener gör att deras systrar får fler barn.

Vad homosexualitet beror på har fått många forskare att klia sig i huvudet. Inte för att det spelar någon roll egentligen, men många har ändå velat förstå.

Homosexualitet finns hos i princip alla olika djurarter, men det som har förbryllat forskarna är hur de gener som "orsakar" homosexualitet kan leva vidare. Homosexuella djur tenderar ju att inte föra sina gener vidare.

Historiskt sett har forskarna förklarat detta med att homosexuella djur av olika anledningar inte uppfattar om den de ligger med är av samma eller av motsatt kön, och man har utgått ifrån att detta har gjort att de har parat sig med båda könen.

En annan teori har varit att homosexualitet varit ett resultat av att vissa individer helt enkelt är kåtare än andra, och förför ligger med både tjejer och killar. Båda teorierna bygger i grunden på att de djur som visar ett homosexuellt beteende också ligger med djur av det motsatta könet, och på sätt får föra sina gener vidare.

Men nu har alltså forskare vid Uppsala Universitet kollat närmare på möjligheten det egentligen är gener som styr homosexualitet, och om dessa gener i så fall också kan öka fertiliteten hos de djur som inte är homosexuella. Detta har varit en teori tidigare, men har aldrig testats.

För att testa detta valde forskarna ut en massa gayskalbaggar och avlade med hjälp av dem fram en grupp skalbaggar med mycket högre sannolikhet för att bli homosexuella.

Resultatet visade att killskalbaggarna (som i de flesta fall var homosexuella) hade sex med varandra, och att deras systrar (som inte var homosexuella) lade många fler ägg och fick många fler barn.

Man ska dock vara försiktig med att dra för stora växlar av det här. En av forskarna bakom studien, David Berger vid Uppsala Universitet, förklarar för IFLScience att studien inte har kollat om samma typ av gener även finns hos människor.

Här kan du läsa hela forskningsrapporten.

Gillar du skalbaggar?