Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksbanken tvingas rädda Kaupthing

- 08/10/2008, 10:35 -

Kaupthing Bank Sverige ligger i farozonen. Ingves kan tvingas till köp.

Riksbanken har tvingats till en nödaktion. Under onsdagsförmiddagen meddelade riksbankschef Stefan Ingves att man beviljat Kaupthing Bank Sverige ett särskilt lån på upp till fem miljarder kronor för att rädda banken. Som en nödåtgärd kan riksbanken tvingas köpa den svenska verksamheten. En säljprocess uppges ha påbörjats.

– Vi får se vad som händer framöver. Ytterst är det naturligtvis en fråga för ägarna, men det är också så att i och med att det här behovet av likviditet föreligger så får man från ägarnas sida ge sig in i den här processen så att situationen förhoppningsvis ställs tillrätta. Ett alternativ är att se till att det sker en strukturomvandling i den privata sektorn som är sådan att man tar hand om den här banken framöver på ett bra sätt, sa Stefan Ingves vid en presskonferens.

Ingves underströk att låneaktionen kan utmynna i att riksbanken så småningom blir ägare till Kaupthing Sverige. Orsaken är att lånet sker mot pant i säkerhet, skriver Dagens Industri.

– Det finns några olika möjliga lösningar. En möjlig lösning är att saker och ting ställs tillrätta, inte minst på Island, och då kommer de här problemen och frågeställningarna att återställas som om det inte hade varit något, sa Ingves.

Skrivet av: