Riksbanken tvingas rädda Kaupthing

Kaupthing Bank Sverige ligger i farozonen. Ingves kan tvingas till köp.


Riksbanken har tvingats till en nödaktion. Under onsdagsförmiddagen meddelade riksbankschef Stefan Ingves att man beviljat Kaupthing Bank Sverige ett särskilt lån på upp till fem miljarder kronor för att rädda banken. Som en nödåtgärd kan riksbanken tvingas köpa den svenska verksamheten. En säljprocess uppges ha påbörjats.

– Vi får se vad som händer framöver. Ytterst är det naturligtvis en fråga för ägarna, men det är också så att i och med att det här behovet av likviditet föreligger så får man från ägarnas sida ge sig in i den här processen så att situationen förhoppningsvis ställs tillrätta. Ett alternativ är att se till att det sker en strukturomvandling i den privata sektorn som är sådan att man tar hand om den här banken framöver på ett bra sätt, sa Stefan Ingves vid en presskonferens.

Ingves underströk att låneaktionen kan utmynna i att riksbanken så småningom blir ägare till Kaupthing Sverige. Orsaken är att lånet sker mot pant i säkerhet, skriver Dagens Industri.

– Det finns några olika möjliga lösningar. En möjlig lösning är att saker och ting ställs tillrätta, inte minst på Island, och då kommer de här problemen och frågeställningarna att återställas som om det inte hade varit något, sa Ingves.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.