Det här är en fri tolkning av hur det ser ut när zebrafiskar använder kokain
1 av 2
Det här är en fri tolkning av hur det ser ut när zebrafiskar använder kokain - Foto: Wikimedia Commons-montage
2 av 2
- Foto: Wikimedia Commons

Ny forskning: ​Det här händer om du ger fiskar kokain

Många forskare kan behöva byta ut sina metoder efter att några forskare i Schweiz bestämde sig för att ge kokain till zebrafiskar.


Du vet de där situationerna när du – för vetenskapen – måste droga zebrafiskar med kokain? Några forskare i Schweiz ställdes nyligen inför precis en sån situation och upptäckte då något som helt kan förändra hur vi studerar droger och forskar fram nya mediciner.

Forskarna har tidigare trott att fiskar och däggdjur påverkas på ungefär samma sätt om de tar samma drog, och just zebrafiskar har därför varit flitigt använda som försöksdjur.

Men när zebrafiskarna fick testa kokain reagerade de helt annorlunda än människor och andra däggdjur reagerar.

Kokain är en psykoaktiv substans som primärt påverkar hjärnan på däggdjur. Men hos zebrafiskarna hoppade kokainet helt över hjärnan och satte sig i stället i fiskarnas ögon.

Huruvida detta fick fiskarna att se konstiga saker framgår tyvärr inte av studien, men forskarna noterade att fiskarna blev nere och mindre aktiva än vanligt.

Hos däggdjur får drogen motsatt effekt: kokainet gör så att dopamin utsöndras i hjärnan, vilket gör att den som tar drogen blir hyperaktiv.

Om du vill läsa hela studien kan du klicka dig in här.

De flesta forskare är tämligen överens om att många droger gör dig dummare, men visste du att även törst och dålig mat kan göra dig dum?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du zebrafiskar?
Tack för din röst!