Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Friday –​ vad är det egentligen?

- 20/11/2017, 19:08 -

Fredagen 22 november startar Black Friday, ett fenomen som går så långt bak som till 1800-talet. Nyheter24 ger dig allt du behöver veta.

Har du också noterat rea-annonser på nätet såväl ute som i butikerna som flaggar inför Black Friday??

Troligtvis ja. Det gigantiska rea-fenomenet började träda fram i Sverige runt 2013 då näthandelsförsäljningen ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Men fenomenet härstammar egentligen från 1800-talets USA.

Dagen infaller fredagen efter Thanksgiving varje år och markerar starten på julhandeln. Så har det varit sedan slutet på 1800-talet och blev än större när affären Macy's lanserade sin traditonella parad på Thanksgiving. 

Det finns läge att fynda under Black Friday. Bildkälla: TT

Eftersom många amerikaner reser till släktingar för att fira Thanksgiving, blir fredagen ofta en dag de passar på att ta ledigt.

Detta har lett till att även skolor och kontor börjat stänga ner, just för att familjer ska kunna ha ledigt, även om dagen i sig inte är en officiellt ledig dag.

Istället öppnar många butiker extra tidigt och stänger väldigt sent och erbjuder stor rea på en stor andel av butikens varor. Det är då familjen alltså kan ägna klämdagen åt att shoppa tillsammans.

Varför dagen kom att kallas just Black Friday finns det flera teorier om.

En del menar att butikernas röda förlustsiffror vände till svarta vinstsiffror i med den enorma rean. 

Bildkälla: TT

En annan teori är att namnet uppkom i Philadelphia runt 1961. Dagen efter thanksgiving varje år var det kaos bland både trafikanter och fotgängare i samband med den enorma rean, och teorin gör gällande att polisen döpte dagen till "black friday", för att skrämma bort shoppingsugna amerikaner. 

2018 inträffar Black Friday 23 november, men redan måndagen 19 november inleddes Black Week – det är då många butiker börjar sänka priserna.

Även måndagen 27 november infaller Cyber Monday, då julhandeln får en superstart på nätet. Den trenden har fortsatt sedan 2002-2003.

Om du planerar att shoppa på den extra stora löninsgdagen bör du dock se till att butikerna inte blåser dig – läs här om hur du upptäcker det.

TV: Kaos och slagsmål i galleria – Black Friday är här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Längtar du till Black Friday?