Fredag 19 Aug
Stockholm

Black Friday –​ vad är det egentligen?

Black Friday som är en stor readag har en lång historia från 1800-talets USA.
Flera personer i vinterjackor går längst en gata med shoppingpåsar på Black Friday. Foto: Montage TT

Fredagen 26 november startar Black Friday, ett fenomen som går så långt bak som till 1800-talet. Nyheter24 ger dig allt du behöver veta.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du också noterat rea-annonser på nätet såväl som ute i butikerna? Annonser som flaggar för att Black Friday är på intåg? Troligtvis ja. Men vad är egentligen Black Friday?

Vad är Black Friday?

Det gigantiska rea-fenomenet började ta fäste i Sverige omkring 2013, då näthandelsförsäljningen ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Men faktum är att fenomenet egentligen härstammar från USA. 1800-talets USA.

Dagen infaller alltid fredagen efter Thanksgiving varje år och markerar starten på julhandeln. Så har det varit sedan slutet på 1800-tale. Rean blev än större (ett globalt fenomen) när affären Macy's lanserade sin traditonella parad på Thanksgiving. 

Det finns läge att fynda under Black Friday. Bildkälla: TT

Är Black Friday en röd dag?

Eftersom många amerikaner reser till släktingar för att fira Thanksgiving, blir fredagen ofta en dag de passar på att ta ledigt. Detta har lett till att även skolor och kontor börjat stänga ner, just för att familjer ska kunna ha ledigt, även om dagen i sig inte är en officiellt ledig dag.

Många butiker öppnar däremot extra tidigt och stänger väldigt sent för att maxa sina intäkter. De bjuder på massor av rea och erbjudanden på en stor andel av butikens varor. Det är då familjen alltså kan ägna klämdagen åt att shoppa tillsammans. I Sverige är Black Friday varken en röd dag eller en klämdag – men man kan ägna den åt shopping ändå!

Hur fick Black Friday sitt namn?

Varför dagen kom att kallas just Black Friday finns det flera teorier om. En del menar att butikernas röda förlustsiffror vände till svarta vinstsiffror i med den enorma rean. 

Bildkälla: TT

En annan teori är att namnet uppkom i Philadelphia runt 1961. Dagen efter Thanksgiving varje år var det kaos bland både trafikanter och fotgängare i samband med den enorma rean, och teorin gör gällande att polisen döpte dagen till "Black Friday", för att skrämma bort shoppingsugna amerikaner. 

När är Black Friday?

I år 2021 inträffar Black Friday 26 november, men redan måndagen 22 november inleds Black Week – det är då många butiker börjar sänka priserna. Reahögtiden fortsätter sedan under helgen, något som brukar kallas för Black Weekend, och även på måndagen därpå. 

Vad är Cyber Monday?

Måndagen den 29 november inträffar det som fått namnet Cyber Monday. Dagen då julhandeln får en superstart på nätet. Den trenden har fortsatt sedan 2002-2003. Namnet kan också härledas till det faktum att mycket teknik och elektronik säljs ut under just Cyber Monday.

Ska du shoppa på Black Friday?

Planerar du att göra ett shoppingfynd under rean? Då ska du signa upp dig här för att få våra Black Week Deals-utskick. Hela veckan skickar vi dagens bästa deals inom olika kategorier, så att du kan göra en riktig superdeal!

Läs även: 

10 elektronikprylar att fynda under Black Week 2021

10 viktiga saker du måste tänka på inför Black Friday

Värmeborste - här är de mest prisvärda under Black friday 2021

Black Week 2021 hos Lyko - här är de bästa dealsen på smink och skönhet

När är Black Friday 2021?

Epilator - fynda de bästa hårborttagningsmaskinerna under Black Week

Moccamaster - de bästa erbjudandena under Black friday 2021

Robotdammsugare - hitta de bästa Black friday fynden här

Airpods - här hittar du den bästa rean på Apple Airpods

Längtar du till Black Friday?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.