Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 sjuka saker du säkert inte hade koll på om mens

- 06/01/2018, 19:31 -

Vad jämförs mensvärk med? Vad händer med livmodern när du har mens? Här är några saker du kanske inte riktigt visst om mens.

Hur känns det att ha mensvärk och finns det saker man kan göra för att underlätta smärtan som kommer en gång i månaden för många. 

Här är fem saker du kanske inte visste om mens.

1. Vad händer egentligen med livmodern när man har mens?

Fertilitetskliniken The Jocelyn Centre i Sydney har tidigare försökt visa med dessa två figurerna varför magen blir som den blir när man har mens

Det vita föreställer livmodern när man inte har mens och den röda visar hur livmodern ut när man har mens. 

Livmodern under menstruation
Vita föreställer livmodern när man inte har mens och röda när man har mens

2. Enligt forskning kan mens avslöja hur gammal du kommer bli

Kan mensen avslöja hur gammal du kommer att bli beroende på hur gammal du var när du fick mens för första gången? Enligt tidigare forskning från University of California så kan det vara så.

De samlade in data från kvinnor och resultaten visade på att det var en skillnad, beroende på om du fick din mens sent eller tidigt. De som fick sin första mens när de var tolv år eller äldre hade större chans att bli äldre än de som fick sin mens tidigare än det. 

För att säga hur det kommer sig menar forskarna bakom studien att mer forskning krävs.

3. Det här jämförs mensvärk med

Nyheter24 har tidigare skrivit om att experter sa att mensvärk kan upplevas som att få en hjärtattackJohn Guillebaud på University College London menade också att det finns väldigt lite forskning på hur man ska behandla mensvärk eftersom en del läkare inte tar smärtorna på allvar, enligt honom.

Forskare har tidigt jämfört mensvärk med hjärtattack
Bildkälla: Shutterstock

4. Saker som kan hända i kroppen när du har mens

Din mage kan påverkas, du kan få ont i munnen, kan kan bli klumpigare, större risk att få svamp och du kan uppleva att det är svårare att somna. 

Om du vill läsa mer om hur det kommer sig kan du göra det här

5. Saker som kan lindra mensvärken 

Att ha mensvärk är verkligen inte kul och en del har riktigt kraftig mensvärk. Men visste du att både träning och att få en orgasm kan lindra värken? 

– Att få orgasm, träna eller använda värmedyna hjälper mot mensvärk. Vissa tycker det är smidigt att ha p-ring, p-piller eller p-plåster, eftersom man då slipper mensvärk och kan styra när mensen ska komma, har Therese Zetterqvist Eriksson som är samordnande barnmorska på UMO.se och 1177 tidigare sagt till Nyheter24. 

Vill du veta vad som händer i kroppen när du har mens? Här kan du göra det!

Du kanske också vill se mer om 5 myter om mens – som du antagligen trott på någon gång? Det kan du göra i spelaren nedan eller läsa om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Visste du det om mens?