Utsläpp
Koldioxidutsläpp ökar - Foto: Pixabay / TT / AP Charlie Riedel

Koldioxidutsläppen i världen har ökat kraftigt 2018

En ny rapport visar att koldioxidutsläppen ökat kraftigt under 2018. Det är andra året i rad som utsläppen ökar och utvecklingen går åt helt fel håll.


En ny internationell larmrapport från Future Earth visar att koldioxidutsläppen ökar kraftigt för andra året i rad. Tidigare har nivån stått stilla i tre år, vilket tyder på att de globala satsningar på förnybara energikällor inte räcker till för att det ska bli skillnad till det bättre, rapporterar Dagens Nyheter.

Ökning med 2,7 procent

Utsläppen av koldioxid kommer att öka med cirka 2,7 procent 2018, jämfört med 2017, enligt forskare. Det skulle innebära utsläpp av 37,1 miljarder ton koldioxid under 2018.

– Den globala efterfrågan på energi ökar i högre takt än fossila bränslen fasas ut. Förnybar energi ökar snabbt men ännu inte tillräckligt snabbt för att vända den globala utsläppstrenden, säger professor Corinne Le Quéré, som är chef för Tyndall Centre för klimatforskning och huvudförfattare till rapporten.

Ökande användandet av kol

Boven i dramat är det ökande användandet av kol och den fortsatta användningen av gas och olja. Det är till och med så att användningen av olja ökar kraftigt i flera regioner, som i sin tur leder till det ökade utsläppt. 

Och den kraftiga ökningen oroar forskare. 

– Den fortsatta ökningen av de globala utsläppen är djupt oroande. IPCC:s rapport om riskerna med en global uppvärmning på 1,5 grader var ett dystert uppvaknande även för många av oss inom vetenskapen, säger Amy Luers, chef för Future Earth, ett globalt nätverk för hållbarhetsforskare, skriver Dagens Nyheter.

Utvecklingen går åt fel håll

Denna rapport om utsläpp är en av flera vetenskapliga rapporter som gjorts den senaste tiden. De görs bland annat för att miljöfrågan ska lyftas och att vi ska öppna ögonen för utvecklingen som går åt helt fel håll, skriver Dagens Nyheter.

– Vetenskapen är tydlig; vi måste halvera de globala utsläppen till 2030 om vi ska hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Varje års försening innebär att möjligheten att nå målet successivt minskar, säger Johan Rockström, professor och chef för Potsdam Institute för klimatforskning till Dagens Nyheter.

Om nu klimatkatastrofer slår till, var ska man då flytta? Det har Nyheter24 tidigare skrivit om och du kan läsa mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänker du ofta på miljön?
Tack för din röst!