Brukar du drömma när du sover?
Här är förklaringen till varför du drömmer argt om nätterna - Foto: Unsplash, Pixabay, Emojipedia

Här är förklaringen till varför du drömmer argt om nätterna

Brukar du gå och lägga dig alldeles argsint? Då finns det en risk att du drömmer riktigt aggressiva drömmar. Det finns en förklaring! Forskningen verkar nämligen ha kommit en riktigt bra bit på väg – känslomässigt.


Brukar du gå och lägga dig och vara rosenrasande? Det är inte så konstigt att du då drömmer argt. Nej, det finns faktiskt en förklaring till det.

En ny studie är nämligen nära svaret till frågan om drömmars känslor. Man kan kartlägga arga drömmar!

Vi som människor upplever känslor hela tiden, oavsett om vi är vakna eller sover som en stock. 

Något som vi dock inte riktigt har full koll på ännu är vilka av hjärnans mekanismer som står för de känslomässiga delarna av alla drömmar.

Ett mönster upptäckt

Nu kan ett mönster i hjärnaktiviteten, upptäckt av forskare vid Högskolan i Skövde, avslöja när en person upplever argsinta drömmar. Hur? Jo, hjärnaktiviteten verkar se likadan ut oavsett om vi är vakna eller sussar sött.

– Vi vet att det i vaket tillstånd finns speciella markörer i hjärnan som är kopplade till upplevelse av ilska. Neurofysiologiskt är det två väldigt olika tillstånd, men samma markörer verkar höra ihop med ilska både i vaket och drömmande tillstånd, säger Pilleriin Sikka, forskare i Skövde, till Aftonbladet.

Enligt forskarna finns det dock en del tecken på att alla inte kan hantera och kontrollerna känslomässiga tillstånd i sina drömmar.

– Det verkar som att aktiviteten i hjärnan på kvällen också har med känslorna i drömmen att göra. Så det kan finnas en mer stabil mekanism där vaket och drömmen hör ihop, med andra ord att vissa kanske upplever mer ilska än andra, fortsätter Sikka. 

Sambandet

Men enligt Sikka är det inte bara de argsinta känslorna som det gäller, utan troligen handlar sambandet om flera andra känslor. Tänk om vi snart kan förstå mardrömmar också? Det är förhoppningen att forskningen kan bidra till - i alla fall en ökad förståelse.

En öppen fråga kvarstår dock fortfarande: Kan det vara möjligt att påverka vilka känslor vi upplever i våra drömmar?

– Vi vet fortfarande väldigt lite, nästan ingenting, om hur vi upplever känslor i våra drömmar. Men det finns ju flera tekniker för att stimulera hjärnan, så det är fullt möjligt att testa om det går att modulera det känslomässiga innehållet i drömmarna, avslutar Pilleriin Sikka till Aftonbladet.

Har du vaknat mitt i natten på en annan plats än där du somnade? Du går antagligen i sömnen och bör då vara försiktig! Här kan du läsa mer om anledningen till varför.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du drömma när du sover?
Tack för din röst!