Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här tycker våra svenska partier om abort

- 18/05/2019, 19:28 -

Abortfrågan har varit i ropet de senaste dagarna med tanke på att Alabama på tisdagen röstade igenom USA:s striktaste abortlag. Men vad tycker våra svenska partier om abortfrågan egentligen? Nyheter24 reder ut.

Sent på tisdagskvällen röstade senaten i Alabama igenom förslaget som kan bli USA:s hårdaste abortlag. Förslaget innebär totalt abortförbud – även vid incest och våldtäkt. 

Och om en läkare i delstaten skulle trotsa förbudet och ändå utföra en abort riskerar denne att få upp till 99 års fängelse.

Samma abortlag sedan 1974

I Sverige har vi sedan 1974 en abortlag som ger dig rätten som gravid att avbryta graviditeten fram till vecka 18. 

Efter den 18:e veckan måste det finnas särskilda skäl till aborten och då är det Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen som du behöver ett tillstånd ifrån. 

Men vad tycker våra partier om Sveriges abortlag egentligen? Det reder Nyheter24 ut. 

Socialdemokraterna 

I partiets valmanifest för EU-valet skriver de att de vill stärka kvinnors rättigheter. De vill inrätta ett europeiskt direktiv för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, stå upp för aborträtten och kräva en jämställd kommission.

I höstas startade partiet kampanjen #minkroppmittval för att skapa mer jämställdhet i Sverige. I kampanjen är de kritiska mot att Sverigedemokraterna vill vrida tillbaka klockan genom att ändra aborträtten från 18 veckor till 12. 

Aborträtt
I Sverige har vi en lag som gör att kvinnor har rätt att göra abort fram till vecka 18. Bildkälla: Unsplash

Miljöpartiet 

Miljöpartiet skriver i sitt valmanifest för 2018-2022 att de försvarar rätten till abort och individens rätt till sin egen kropp. De tar även upp i manifestet att när andra länder ströp biståndet till abort och sexualupplysning, så jobbar de på att samla världen för att börja täcka upp för det som andra länder skar bort. 

Centerpartiet 

Partiet står bakom den svenska abortlagen och tycker inte att den ska förändras. De tycker att abortlagstiftningen är en rättighetslag och tycker därför att sjukvårdspersonal inte ska ha rätt att vägra utföra en abort, genom så kallad samvetsfrihet. 

Liberalerna 

Liberalerna anser att varje kvinna har rätt att bestämma över sin kropp och därmed själv bestämma om hon vill göra abort. Partiet vill behålla dagens abortlagstiftning. De tycker att bra sex- och samlevnadsundervisning, tillgängliga preventivmedel och ungdomsmottagningar är viktigt för att undvika oönskade graviditeter.

Vänsterpartiet 

Partiet tycker att fri abort är en förutsättning för att alla barn som föds ska vara välkomna. Aborträtten ser de också som en hälsofråga för kvinnor, både fysiskt och psykiskt. De lyfter fram att inskränkningar i aborträtten inte innebär färre, utan bara farligare aborter. 

Moderaterna

"Moderaterna stödjer alla kvinnors rätt att själv välja. Vi har inga förslag att ändra nuvarande lagstiftning", låter moderaterna hälsa via sin presstjänst till Nyheter24.

Kristdemokraterna 

Kristdemokraterna skriver att de vill att samhället ska kunna erbjuda stöd samt arbeta förebyggande för att minska antalet oönskade graviditeter och aborter. De skriver även att kvinnan ska ha rätt, i enlighet med lagstiftningen, att fatta sitt eget beslut huruvida de vill göra en abort eller inte under graviditetens första del.

De vill också att den som söker abort ska kunna erbjudas stödsamtal, få information om aborten och vilka alternativ som finns.

De vill även att kommuner och landsting ska satsa mer på stödjande och förebyggande verksamhet, såsom ungdomsmottagningar, subventionerade preventivmedel och elevhälsa.

Sverigedemokraterna 

Sverigedemokraterna anser att det nuvarande abortlagstiftningen måste morderniseras. De vill därför sänka abortgränsen till vecka 12 från 18.

Anledningen till det är bland annat för att aborten blir mer påfrestande ju längre graviditeten fortskrider. Det innebär då ofta ett fysiskt större ingrepp och svårare mental prövning. I sitt partiprogram pekar Sverigedemokraterna på länder så som Norge där abortlagstiftningen är satt vid vecka 12.

Möjligheten till abort efter vecka 12 ska dock fortfarande vara möjligt. Däremot vill de kunna erbjuda kvinnan största möjliga stöd samt erbjuda andra alternativ för den som vill.

MER: Succé för Ebba Busch Thor– rusar förbi Löfven i ny mätning

Tycker du att Sveriges abortlag är bra?