Det tycker riksdagspartierna i abortfrågan
Det tycker riksdagspartierna i abortfrågan - Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix/TT

Det här tycker våra svenska partier om abort

Abortfrågan har varit i ropet de senaste dagarna med tanke på att Alabama på tisdagen röstade igenom USA:s striktaste abortlag. Men vad tycker våra svenska partier om abortfrågan egentligen? Nyheter24 reder ut.


Sent på tisdagskvällen röstade senaten i Alabama igenom förslaget som kan bli USA:s hårdaste abortlag. Förslaget innebär totalt abortförbud – även vid incest och våldtäkt. 

Och om en läkare i delstaten skulle trotsa förbudet och ändå utföra en abort riskerar denne att få upp till 99 års fängelse.

Samma abortlag sedan 1974

I Sverige har vi sedan 1974 en abortlag som ger dig rätten som gravid att avbryta graviditeten fram till vecka 18. 

Efter den 18:e veckan måste det finnas särskilda skäl till aborten och då är det Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen som du behöver ett tillstånd ifrån. 

Men vad tycker våra partier om Sveriges abortlag egentligen? Det reder Nyheter24 ut. 

Socialdemokraterna 

I partiets valmanifest för EU-valet skriver de att de vill stärka kvinnors rättigheter. De vill inrätta ett europeiskt direktiv för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, stå upp för aborträtten och kräva en jämställd kommission.

I höstas startade partiet kampanjen #minkroppmittval för att skapa mer jämställdhet i Sverige. I kampanjen är de kritiska mot att Sverigedemokraterna vill vrida tillbaka klockan genom att ändra aborträtten från 18 veckor till 12. 

I Sverige har vi en lag som gör att kvinnor har rätt att göra abort fram till vecka 18. Bildkälla: Unsplash

Miljöpartiet 

Miljöpartiet skriver i sitt valmanifest för 2018-2022 att de försvarar rätten till abort och individens rätt till sin egen kropp. De tar även upp i manifestet att när andra länder ströp biståndet till abort och sexualupplysning, så jobbar de på att samla världen för att börja täcka upp för det som andra länder skar bort. 

Centerpartiet 

Partiet står bakom den svenska abortlagen och tycker inte att den ska förändras. De tycker att abortlagstiftningen är en rättighetslag och tycker därför att sjukvårdspersonal inte ska ha rätt att vägra utföra en abort, genom så kallad samvetsfrihet. 

Liberalerna 

Liberalerna anser att varje kvinna har rätt att bestämma över sin kropp och därmed själv bestämma om hon vill göra abort. Partiet vill behålla dagens abortlagstiftning. De tycker att bra sex- och samlevnadsundervisning, tillgängliga preventivmedel och ungdomsmottagningar är viktigt för att undvika oönskade graviditeter.

Vänsterpartiet 

Partiet tycker att fri abort är en förutsättning för att alla barn som föds ska vara välkomna. Aborträtten ser de också som en hälsofråga för kvinnor, både fysiskt och psykiskt. De lyfter fram att inskränkningar i aborträtten inte innebär färre, utan bara farligare aborter. 

Moderaterna

"Moderaterna stödjer alla kvinnors rätt att själv välja. Vi har inga förslag att ändra nuvarande lagstiftning", låter moderaterna hälsa via sin presstjänst till Nyheter24.

Kristdemokraterna 

Kristdemokraterna skriver att de vill att samhället ska kunna erbjuda stöd samt arbeta förebyggande för att minska antalet oönskade graviditeter och aborter. De skriver även att kvinnan ska ha rätt, i enlighet med lagstiftningen, att fatta sitt eget beslut huruvida de vill göra en abort eller inte under graviditetens första del.

De vill också att den som söker abort ska kunna erbjudas stödsamtal, få information om aborten och vilka alternativ som finns.

De vill även att kommuner och landsting ska satsa mer på stödjande och förebyggande verksamhet, såsom ungdomsmottagningar, subventionerade preventivmedel och elevhälsa.

Sverigedemokraterna 

Sverigedemokraterna anser att det nuvarande abortlagstiftningen måste morderniseras. De vill därför sänka abortgränsen till vecka 12 från 18.

Anledningen till det är bland annat för att aborten blir mer påfrestande ju längre graviditeten fortskrider. Det innebär då ofta ett fysiskt större ingrepp och svårare mental prövning. I sitt partiprogram pekar Sverigedemokraterna på länder så som Norge där abortlagstiftningen är satt vid vecka 12.

Möjligheten till abort efter vecka 12 ska dock fortfarande vara möjligt. Däremot vill de kunna erbjuda kvinnan största möjliga stöd samt erbjuda andra alternativ för den som vill.

MER: Succé för Ebba Busch Thor– rusar förbi Löfven i ny mätning

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Sveriges abortlag är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.