Linköpings Universitet
Linköpings Universitet utrymt – efter allvarligt hot - Foto: Google Maps, Johan Nilsson TT/

Linköpings universitet utrymdes – efter hotfull Instagram-video

Universitetet i Linköping har utrymdes under fredagseftermiddagen efter att ett allvarligt hot riktats mot skolan via affischer och en video på ett Instagramkonto.


Under fredagseftermiddagen utrymdes Linköpings universitet efter att ett hot riktats via affischer som satts upp i skolan under morgonen. 

Enligt Aftonbladet ska en hashtag funnits på papperna, en tagg som lett till ett konto på Instagram. 

På kontot finns flera videofilmer upplagda och i ett klipp som publicerades för fyra dagar sedan riktar personen ett indirekt hot om att denne kommer att skada människor. 

”Om jag går ut med den här. Då kommer jag nog se ut som en kille som vill döda en gäng människor, eller hur? Jag kommer att göra det på ett skolområde. Och jag kommer ha en låda med mig så att det ser ut som jag har en bomb”, säger personen. 

I slutet av videon visar personen även upp ett föremål som liknar ett vapen. Videon har nu tagits bort.

Utrymt skolan 

Vid 15-tiden på fredagseftermiddagen utrymde man samtliga campus på skolan.

– Det finns en hotbild som har gjort att vi har valt att stänga för att säkerställa att våra studenter inte ska råka illa ut. Vi ska ha ett stabsmöte alldeles strax och efter det har jag mer information att ge, sade Annelie Fredäng, säkerhetschef på Linköpings universitet, till Aftonbladet.

Publicerat en ny video

Strax innan 16-tiden på eftermiddagen publicerade personen en ny video på Instagram. Där berättade han att han inte har hotat någon utan att affischerna på universitetet endast var reklam för hans låtar på Spotify.

– Jag har inte hotat någon, ni har inget på mig, säger han bland annat i videon. 

Inhämtad av polisen

På fredagskvällen hämtade polisen in en person i 25-årsåldern som är skäligen misstänkt för grovt olaga hot mot grupp samt vapenbrott. Polisen skriver på sin hemsida att den misstänkte mannen inte är känd av polisen sedan tidigare. Enligt polisen är han hemmahörande i region Öst. Nu kommer förhör att hållas.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.