Måndag 26 Jul
Stockholm

Då öppnar universiteten igen – enligt prognoserna

Många frågor gällande undervisningen för högskolorna i höst.
Många frågor gällande undervisningen för högskolorna i höst. Foto: Shutterstock

Efter coronasmittans framfart över hela världen, blev många skolor tvungna att börja med distansundervisning. Debatten är fortfarande igång kring frågan om att öppna universiteten efter sommaren igen, eller om distansundervisning fortfarande är aktuellt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många universitet, högskolor och gymnasium ställde snabbt om till distansundervisning efter regeringens beslut under våren.

Diskussionen pågår fortfarande kring huruvida högskolorna kommer öppnas till höstterminen för traditionell undervisning igen, eller om det lutar sig mot fortsatt distansundervisning.

De universitet som beslutat att hålla föreläsningar och kurser på distans under en längre period är bland andra Högskolan i Borås och Malmö universitet. Bägge skolor kommer att förlänga distansundervisningen till den 8 november.

"Sker med restriktioner och eftertänksamhet"

Andra universitet runt om i landet håller hårt i hoppet om att kunna fungera som vanligt efter sommaren, däribland Uppsala universitet.

– Vi måste ge lärare och studenter planeringsförutsättningar, men vi avvaktar ett tag till att fatta beslut om efter den 30 augusti. Vi hoppas att vi åtminstone delvis kan få bedriva undervisning på campus i höst. Det kommer då antagligen ske med restriktioner och eftertänksamhet, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet, till DN.

Oklart för Lunds universitet

Lunds universitet ger inga klartecken på hur de planerar att dra igång höstterminen 2020. De har sedan regeringsbeslutet den 17 mars valt att undervisa på distans, men det pågår en debatt för hur nästa termin ska läggas upp.

– Vi har inte fattat något beslut om det ännu, men det kommer inom kort. Som det är nu har vi inte sagt vare sig det ena eller andra, utan vi följer utvecklingen lite till, förklarar pressansvarig vid Lunds universitet Anna Johansson.

Lunds universitet. Bildkälla: Shutterstock

Distansundervisning för SU

Stockholms universitet ger beskedet att undervisningen kommer att fortsätta på distans tills vidare.

Enligt universitetets pressekreterare Johnny Bergenholtz-Foglander finns det även en risk för att utvalda kurser senareläggs.

Sedan den 28 april kommer dekaner att kunna fatta beslut om eventuella undantag, så som laborationer eller fältkurser.

Kan bli undervisning på campus i Umeå

Umeå universitet förespråkar sina studenter att vara på campus redan i höst, men skolan förbereder sig på att fortsätta som i nuläget.

– Det kan förstås ändras, men inställningen tills vidare är att det blir campusundervisning efter den 30 augusti, säger Umeå universitets presskontakt Camilla Bergvall enligt DN.

Umeå kan möjligtvis öppna upp campus för studenterna redan i höst. Bildkälla: Shutterstock

Inga utlandsstudier för studenter vid Göteborgs universitet

Ett universitet som tog ett tidigt beslut att förlänga distansundervisningen var Göteborgs universitet.

Förlängningen gäller till den 31 oktober.

De har också beslutat att inte godkänna utlandsstudier, likaså tar de inte emot internationella studenter. Detta beroende på respektive lands reserekommendationer däremot, rapporterar DN.

LÄS MER: Här är det lättast att få jobb i – coronatider

Studerar du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela