Coronavaccin
Coronavaccin - Foto: TT

Vaccinet är här – så fördelas doserna i Sverige

De första doserna vaccin är på väg till Sverige. Storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne får 425 doser var – övriga regioner får 200 doser. Vaccineringen börjar den 27 december.


På en presskonferens på tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att vaccin finns säkrat till hela Sveriges befolkning. 

Den första leveransen är bara på 10 000 doser. Den fördelas så att storstadsregionerna får 425 doser var, och övriga regionerna får 200.

Hälften av doserna skickas ut till regionerna direkt. Den andra dosen skickas ut senare eftersom man behöver två doser för att få ett fullgott skydd mot covid-19. 

Vaccineringen kommer att börja den 27 december.

Läs mer: Experten: Så lång tid tar det innan coronavaccinet skyddar dig

Mängd och ålder avgör

Inom kort kommer en ny laddning med 80 000 doser. 

De kommer att delas upp mellan regionerna beroende på befolkningsmängd och ålder på befolkningen. Ju fler och äldre personer, desto fler doser. 

– Regeringens och SKR:s gemensamma mål är att alla vuxna samt alla barn som tillhör en riskgrupp ska erbjudas vaccinering mot covid-19 under första halvåret 2021, säger Hallengren och fortsätter:

– Regionerna är förberedda för att kunna påbörja vaccinering mot covid-19 snabbt och patientsäkert, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

LÄS MER:

Här vaccineras Joe Biden – därför väntar Trump

107-åringen överlevde corona – hur ovanligt är det egentligen?

Efter de nya rekommendationerna – så bär du munskydd på rätt sätt

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!