Därför är det svårt att börja träna
Därför är det svårt att börja träna

Svårt att komma igång med träningen? Det är inte ditt fel

Varför är det så svårt att ta sig iväg till gymmet? Sluta klandra dig själv. Det finns nämligen en vetenskaplig förklaring till varför det är så svårt att börja träna.


Pepparkakor, godis, glögg, julbord och så lite nyårsfirande, bakispizza och chips på det. 

Slutet av december och början på det nya året brukar sällan vara någon hälsoresa. Däremot brukar träningsgalningen gärna knacka på axeln lagom till att trettondagen passerat.

De tråkigaste veckorna på året, de så kallade oxveckorna, ska spenderas på gymmet – eller vi tänker det i alla fall. Nytt år, nytt jag och precis alla pass på gymmen är fullbokade.  

Läs mer: Guide: Så håller du dig ung för evigt

Varför är det så svårt?

Frågan är varför det är så otroligt svårt att komma igång med träningen – när vi i tanken så gärna vill slänga oss iväg på ett träningspass? 

Daniel Lieberman, professor i evolutionsbiologi vid Harvard, har i boken Träningsparadoxi försökt reda ut den motsägelsefullheten – och har kommit fram till att vi ska sluta vara så hårda mot oss själva. 

För det är faktiskt inte vårt eget fel, det är evolutionens.

Enligt Daniel Liebermann är det fullt naturligt att inte vilja träna.

Bisarrt med träning

Enligt Liebermann är vi inte gjorda för onödig fysisk aktivitet. Tvärtom har människan under hela hennes utveckling strävat efter att snåla med energiförbrukningen. 

– Vi är absolut gjorda för att vara fysiskt aktiva. Men den här idén att vi ska träna för hälsa och fitness är modern och ur ett evolutionärt perspektiv faktiskt bisarr. Träning är bra för oss, absolut. Men precis som att använda tandtråd eller studera algebra är träning något som vi hittat på väldigt nyligen, säger han till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Att plötsligt börja träna för hälsans skull innebär att vi behöver övervinna beteenden som vi anpassats till under miljontals år. Det spelar ingen roll vart i världen du åker, till Sverige, USA, Japan. Var du än befinner dig kommer att du se att om det finns en rulltrappa bredvid en vanlig trappa så väljer människor rulltrappan.

70 procent motionerar

Men så dåliga är vi inte på att röra på oss i Sverige.

Enligt statistik från Sifo motionerar sju av tio svenskar en gång per vecka. Den vanligaste träningsformen är gång eller promenad – som 57 procent uppger att de gör. Därefter följer styrketräning med 36 procent och löpning med 24 procent.

Så kom ihåg att nästa gång du förbannar dig själv för att du inte kom iväg till gymmet då kan du bara skylla på dina 30 miljoner år gamla släktingar.

LÄS MER:

Ohälsosamma vanorna som leder till flest cancerfall

Här får de anställda semester för att träna

Här kan du få 6000 kronor i bonus – för att träna på din fritid

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!