Tisdag 25 Jan
Stockholm

Experten: Så lever du mer klimatsmart 2021

Expertens råd till dig som vill leva mer klimatsmart 2021.
Expertens råd till dig som vill leva mer klimatsmart 2021. Foto: Bildkälla: Pexels.

Sverige har misslyckats med 15 av 16 miljömål. Nyheter24 listar expertens råd för hur du kan göra skillnad i vardagen och leva mer hållbart 2021.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco, hoppas att året 2020 har lärt oss något om att människor faktiskt kan göra skillnad om vi vill. Han tror att vi bör ta med oss några av de ganska tråkiga, men ibland ganska befriande vanorna från 2020. 

I en intervju med Nyheter24 delar Goldmann med sig av sina bästa tips för ett mer hållbart 2021. 

Handla second hand och ge bort kläder

Mattias Goldmann ser positivt på trenden om att hitta sin egen stil genom att handla på Second hand, istället för nyproducerat. Att återanvända kläder har en mycket positiv inverkan på klimatet. 

– Man kan också fundera på, vad kan andra bli gladare för av det som ligger längst in i min garderob än vad jag själv är?, säger han och fortsätter: 

– Det är fantastiskt om man kan dela med sig av det man inte använder.  Skänker man till Myrorna eller Stadsmissionen så går det till dem mest utsatta i samhället, som kan få en natt att sova inomhus eller en måltid.

Skippa bilturen till jobbet

– Vi har sett att mycket av det man trodde att man behövde resa till, kan man göra hemifrån, säger Goldmann.

Han menar att det är en stor glädje för klimatet om vi jobbar hemifrån, istället för att ta bilen till jobbet. Det är även positivt om vi kan semestra närmare än Thailand. 

Se över dina avtal 

Se över de avtal du har – var har du dina pensionsbesparingar?

– Det är en risk, både för klimatet men din egen ekonomi, att ha pengar i kol och olja när vi har ett parisavtal som säger att vi ska lämna det fossila, säger Goldmann till Nyheter24. 

Detta gäller även när det kommer till elavtal.

– Har jag fossil el i glödlampan bidrar jag till klimatpåverkan utan att jag märker det varje gång jag låter lampan vara på, förklarar han.

Minska på det röda köttet

En annan trend som Goldmann ser positivt på är att minska på det röda köttet. Ett beslut som många har tagit på senare år, både av klimatsjäl, hälsosjäl eller en djurhållning man inte vill stötta.

Det ger en positiv klimateffekt om man lämnar det röda köttet och byter ut mot mer närodlat eller grönt.

Pandemin kan lära oss

Goldmann tror att coronapandemin har lärt oss mycket om att sådant vi trodde var omöjligt och otänkbart faktiskt går. 

– Man kan ha ett webbinarium istället för ett seminarium, jobba mer på distans än vad man trodde, det finns mycket mer att uppleva i ens närregion än vad man kanske var sugen på tidigare, säger han till Nyheter24. 

Goldmann tror att detta innebär att, om vi förstår allvaret i en fråga, så kan vi göra något åt den. Han hoppas att vi kan göra något bättre när vi kommer ur pandemin istället för att återgå till det ohållbara, gamla. 

Tänk efter - vad är livstil för dig? 

Man behöver inte förändra hela sin livsstil för att bli mer klimatsmart, tror Goldmann. Man kan istället tänka: Vad är livsstil för mig? 

– Min livsstil är att hälsa på min bror i Göteborg, då är det ju inte livsviktigt att jag måste ta planet dit, tar jag tåget dit är klimatinverkan näst intill noll, säger han och fortsätter: 

– Min livsstil är att äta en burgare med mina vänner, men det är inget som säger att det måste vara rött kött i burgaren, när man nu i blindtest inte ens kan smaka skillnad mellan det röda köttet och det vegetariska. 

Lätt, lönsamt och lustfyllt

Goldmann tror att det behöver kännas lätt, lönsamt och lustfyllt för människor att börja leva mer klimatsmart. Där tror han att politikerna har ett ansvar. 

Han tycker bland annat att politikerna behöver göra det billigare och enklare att åka tåg istället för flyg.

Att ta tåget är snällare för miljön, än flyget. Bildkälla: Pexels.

LÄS MER: 

Studie visar: Här är klimatförändringarna oåterkalleliga

Virusexperten: När isarna smälter kan uråldriga virus släppas loss

Skrämmande upptäckten – 28 biljoner ton is har smält på 26 år

Kommentera
Kopiera länk
Dela