Valrysaren i Georgia: "Inget mindre än ett mirakel"

- 06/01/2021, 10:00 -

Inatt påbörjades senatsvalet i den amerikanska delstaten Georgia. Resultatet är avgörande för Joe Bidens första tid i Vita huset och huruvida han kommer kunna föra igenom sin politik eller inte.

Inatt var det dags för senatsvalet i delstaten Georgia, som är avgörande för Joe Bidens första tid som president. 

Senatvalet står mellan republikanernas Kelly Loeffler och David Perdue mot demokraternas Raphael Warnock och Jon Ossoff

Vallokalerna stängde vid 01, svensk tid, och rösträkningen påbörjades direkt. Vid 03 inatt hade man räknat hälften av rösterna och kunde se en ledning hos demokraterna. Men redan 20 minuter senare ledde republikanernas David Perdue. Sedan har det svängt under natten. 

Demokrat håller segertal

Vid 08 på morgonen, svensk tid, var 98 procent av rösterna var räknade. Då hade demokraternas Warnock en ledning på omkring 40 000 röster, skriver SVT. Flera amerikanska medier utropade honom då som vinnare. 

Warnock höll även ett slags segertal. 

– Vi blev tillsagda att vi inte kunde vinna det här valet, men i natt visade vi att med hopp och hårt arbete så är allt möjligt, sa han i sitt tal och fortsatte:  

– Georgia jag är hedrad av den tilltro ni visat mig. Jag lovar er i natt att jag kommer att åka till senaten och arbeta för alla Georgiabor.

Rekordhögt valdeltagande

Georgia har inte haft en demokratisk senator sedan 2005, men detta kan ändras, då rekordmånga har röstat i senatsvalet i delstaten i år. Man förväntar sig dessutom att ytterligare cirka 17 000 röster kommer komma in på fredag, från militärer och utlandsröster. 

Georgias statssekreterare Brad Raffensperger sa tidigare under morgonen att man förmodligen kommer ta en paus i rösträknandet och fortsätta imorgon, rapporterar Expressen.

Viktigt för Joe Biden och Kamala Harris

Senatvalet i Georgia har stor inverkan på maktfördelningen i senaten. Om demokraterna vinner blir fördelningen jämn vilket innebär att vicepresident Kamala Harris får mer makt, vilket i sin tur underlättar för tillträdande president Joe Biden, skriver SVT

"Kräver tid och transparens"

För tillfället leder demokraternas Jon Ossoff (50,1 procent av rösterna) mot republikanernas David Perdue med (49,9 procent av rösterna) med 12 806 röster, enligt AP klockan 09.01 svensk tid. 

Perdue säger att han behöver "tid och transparens" i rösträkningen för att kunna säkerställa att resultaten är "rättvisa och korrekta och att Georgias röster hörs”, rapporterar CNN.

En källa från Joe Bidens stab säger till tidningen Politico att det vore "inget mindre än ett mirakel" om demokraterna vann båda senatsplatserna i Georgia. 

Bildkälla: Michael Holahan/TT.

LÄS MER:

Efter hårda kritiken – Donald Trump godkänner stödpaketet

Här vaccineras Joe Biden – och därför väntar Trump