Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT
Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Allt du vill veta om epidemiologen Emma Frans

Kan du inte heller få nog av forskaren, författaren och poddaren Emma Frans? Nyheter24 har samlat all nödvändig fakta om vår folkkära epidemiolog – som dessutom släpper en tredje bok i dagarna.


Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

2020 var ett händelserikt år för Emma Frans. Förutom hård arbetsbelastning på jobbet hann hon både skriva en tredje bok och bli ett folkkärt namn i de svenska hushållen.

Ja, för den 39-åriga tvåbarnsmamman från Uppsala är nämligen doktor i medicinsk epidemiologi, och tillsammans med statsepidemiolog Anders Tegnell drog hon ett stort corona-lass förra året.

Så pass stort att hennes namn nämndes fyra gånger dagligen i media under 2020 – men vem är hon egentligen?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon har vunnit flera stora utmärkelser

Vid sidan av rollen som vetenskapsexpert i media forskar hon inom psykiatri och läkemedelsepidemiologi vid Karolinska Institutet. Många känner nog igen henne från Twitter – hon och kontot @DrEmmaFrans har nämligen 106 000 följare. 

2017 vann Frans det ärofyllda Stora Journalistpriset i kategorin "Årets Röst" för hennes humoristiska sätt att förklara vetenskap för "vanligt folk". 

Förra året kammade hon hem Guldörat i kategorin "Årets Radioprogram" med podcasten "Hjärta och hjärna". Den UR-producerade podden görs tillsammans med radiojournalisten Maja Åström, och släpps på fredagar.

Den som inte kan få nog av Emma Frans kan dessutom lyssna på hennes sommarprat från 2019. 

Blandar humor med allvar

Emma Frans uppskattas inte bara för sina breda kunskaper inom vetenskap, utan också för sitt humoristiska och ibland sarkastiska tonläge på sociala medier. 

Under 2020 tog hon död på många coronamyter som helt saknade vetenskaplig grund på Twitter och Instagram.

Och i en tid där Folkhälsomyndighetens kritiker ropar högt har Frans försökt att inte ta för mycket ställning. Ingen har facit, menar hon:

– Jag har haft jättemycket tvivel på den svenska strategin, och det har jag gett uttryck för i vissa intervjuer. Jag har hela tiden ifrågasatt om de åtgärder som görs i Sverige kommer att vara tillräckliga. Samtidigt har jag inte velat gå ut och säga att vi gjort fel i Sverige eftersom man måste beakta de negativa aspekterna av nedstängning, säger hon till Svenska Dagbladet.

Släpper dagbok om covid-19

För att återknyta till något vi redan varit inne på så släpper Emma Frans sin tredje bok nu i dagarna. 

Den heter "Alla tvättar händerna – min berättelse om året då alla skyllde på varandra", och är en slags coronadagbok från det gångna året. 

Vad som började som ett nyårslöfte om att skriva ner sina tankar blev till något mycket större, och mer vältajmat än hon först hade kunnat ana. Resultatet hittar vi i den nya boken, som släpps på onsdag 10 februari.

I en intervju med Dagens Industri beskriver hon den nya boken så här:

– Jag håller på med folkbildning, men jag tror att man behöver använda olika grepp för att nå ut. Tidigare har jag använt mig av humor och i den här boken är det min personliga berättelse. Jag hoppas att folk känner igen sig i hur man under året går från att ta illa upp första gången någon inte vill skaka hand, till att själv rygga tillbaka när någon vill omfamna en. Och att man ser andra personer bete sig oansvarigt, sedan gör man själv ett misstag.

Frans har tidigare släppt böckerna "Larmrapporten – skillnaden mellan vetenskap och trams" (2017) och "Sant, falskt eller mittemellan?" (2018).

Läs mer:

Därför kan du behöva fler än två vaccindoser mot covid-19

Här är allt vi vet om Sveriges vaccinationsintyg

Covid-19 sprids genom luftburen "droppsmitta" – så här funkar det

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.