Intagna lägger ut Tiktok-videos från insmugglade telefoner

- 19/02/2021, 16:37

De intagna på anstalter i Sverige ska inte ha mobiltelefoner. Men så är inte fallet. Från insmugglade telefoner gör de skojiga videos på appen Tiktok och kan bedriva kriminell verksamhet.

Kriminalvården har beslagtagit rekordmånga telefoner och annan elektronisk utrustning inifrån anstalter.

Tröjor för ansikten 

Ett klipp där flera intagna dansar skämtsamt med tröjor för deras ansikten har spridit sig på appen Tiktok. Det sker trots att det är telefonförbud för intagna på anstalter. 

Det visar en granskning som TV4 gjort. 

"Det är inte tillåtet för de intagna att ha egen mobiltelefon på häktet eller anstalten. Du kan därför inte kontakta en intagen direkt. Det är alltid den intagne som ringer upp. En intagen som vill ringa till dig måste ha ett telefontillstånd." står det skrivet på Kriminalvårdens hemsida.

Inte så konstigt

Jörgen From Nordin, chef för planeringsenheten för säkerhet på Kriminalvården berättar att detta inte är ett nytt problem och hur det kommer sig att de får tag på telefoner.

– Att intagna kan få tag i en telefon på våra öppna anstalter är inte så konstigt eller svårt då vi inte har samma perimeterskydd och kontroll som på våra slutna enheter, berättar Jörgen.

Jörgen From Nordin. Foto: Kriminalvården

Han berättar också om en risk med att de har telefoner.

– Riskerna med otillåten kommunikation är att de kan bedriva brottslig verksamhet under verkställigheten, menar Jörgen. 

Uppskjuten frigivning

Jörgen berättar också vad de har för åtgärder för att det inte ska ske igen. 

– Vi visiterar och gör riktade insatser för att beivra detta, vid upptäckt och om det går att knyta till någon intagen upprättas en misskötsamhet som i förlängningen kan rendera i varning eller uppskjuten frigivning, säger han.

Läs mer:

Misshandlade Englas mördare i fängelset – nu kommer domen

Körde på kvinnan med elsparkcykel – döms till fängelse