En mejlväxling inom SD visar att det länge pågått en infekterad diskussion om Jomshofs uttalanden kring islam.
En mejlväxling inom SD visar att det länge pågått en infekterad diskussion om Jomshofs uttalanden kring islam. - Foto: Foto: Jessica Gow/TT och Janerik Henriksson/TT

Åkesson och Jomshof i konflikt om islam: "Tölpargumentation"

Tidigare i mars gick Sverigedemoraternas partiledare Jimmie Åkesson till partisekreteraren Richard Jomshofs försvar efter att han sagt att islam är "en avskyvärd religion". Men nu visar en mejlväxling på en intern konflikt mellan dem – om just islam.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof fick massiv kritik efter att ha beskrivit islam som en "avskkyvärd religion".

Efter uttalandet har partiledaren Jimmie Åkesson menat att det varit uppenbart att Jomshof syftade på islamism snarare än islam. Men nu visar mejlväxling inom partiet att det länge pågått en infekterad diskussion om hur Jomshof pratat om islam – och Åkesson är en av de som satt ner foten mot den egna partisekreteraren. 

"Vad fan tjänar vi på att uttrycka oss så?"

Mejlväxlingen, som Aftonbladet tagit del av, är från 2013 och påbörjades strax efter ett inlägg från Jomshof på Twitter: "Finns inget ”moderat” islam. Islam är islam, inget annat."

Richard Jomshof. Foto: Jessica Gow/TT

Det är partiets pressavdelning som inleder mejlväxlingen och som uttrycker sig kritiskt mot Jomshofs syn på och uttalanden om islam. Den dåvarande pressekreteraren Linus Bylund skrev: "Kommer vi in på profilering och kommunikation är det ju rent hål i huvudet att uttrycka sig som Richard (och tyvärr många andra) gör. Vad fan tjänar vi på att uttrycka oss så?”.

"Hör inte hemma på den här nivån"

Pressavdelningen får medhåll från Jimmie Åkesson: ” Den här sortens tölpargumentation hör helt enkelt inte hemma på den här nivån. Det förvånar mig storligen att detta dyker upp - igen.", skriver han. 

Jimmie Åkesson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots kritiken från partikollegorna kan man se hur Jomshof står på sig i mejlväxlingen. Bland annat skrev han att "Islam är en totalitär rörelse med målet att styra allt i ett samhälle. Inte ens era ”moderata” muslimer förnekar det.”

Björn Söder. Foto: Per Groth/TT

Den enda som tycks dela Jomshofs syn i mejlväxlingen är partitoppen Björn Söder: ”Jag delar Richards uppfattning om att islam är islam och att det inte finns någon ”moderat” islam. Jämförelsen mellan islamism och nazism anser jag är klockren.", skriver han. 

Ikväll medverkar Jomshof i SVT:s program "30 minuter" där han väntas uttala sig om den interna konflikten. 

Läs mer:

SD-toppen om islamofobiska uttalandet: "Har vantolkats"

Åkessons hårda kritik mot Löfven: ”Envåldshärskare”

Så mycket tjänar Sverigedemokraternas riksdagsledamöter

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!