Måndag 3 Okt
Stockholm

Veterinären varnar för olämplig TikTok-trend – kan skada din hund

Foto: Pexels
Foto: Pexels. Foto:

Att filma hur sin hund reagerar på att äta stark chilisås har blivit en trend på appen TikTok. Men det är allt annat än en bra idé, menar överveterinären Anna Norlin på Distriktsveterinärerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Ge din hund en bit kyckling med hotsauce och se hur den reagerar".

Så lyder uppmaningen på en TikTok-trend som just nu sprids online. I videoklipp ses hundägare ge sina djur stark chilisås, antingen direkt från en sked eller ovanpå en bit kött.

Hundarna reagerar olika på hettan från chilin. Vissa ryggar bort, vissa tuggar på till synes oberörda och vissa fortsätter motvilligt äta – fastän man ser att den starka maten håller dem tillbaka.

Foto: Pexels

"Aldrig okej"

Men att hundarnas reaktioner ser olika ut förmildrar inte övertrampet – det menar Anna Norlin, överveterinär på Distriktsveterinärerna. 

– Trender som utsätter andra för obehag är ju aldrig okej, vare sig det är människor eller djur som drabbas.  Djuren är ju helt beroende av vad vi gör med dem, att utsätta dem för olämpligt beteende är väldigt fel, säger hon till Nyheter24. 

Inte giftigt – men olämpligt

Det finns flera livsmedel som är farliga för hundar, och såvitt Norlin vet är chili inte en av dem. 

– Men alla hundar är, liksom människor, olika känsliga för stark mat. Precis som när vi människor äter riktigt stark mat kan de uppleva stort obehag, och det är ju illa nog, säger Norlin och fortsätter:

– Det finns ju vissa saker vi behöver träna våra hundar att stå ut med, att klippa klorna till till exempel. Men det har ju ett viktigt syfte, det här är ju bara för att jävlas.

"Ett ansvar vi måste ta på allvar"

Av TikTok-klippen att döma så verkar trenden inte ha fått genomslag i Sverige ännu – och Norlin hoppas det förblir så.

Så din uppmaning är helt enkelt att man som hundägare inte ska testa på den här trenden?

– Nej, vi ska alltid behandla våra djur med respekt. De är i våra händer och det ansvaret måste vi ta på allvar, säger Norlin till Nyheter24.

Läs mer:

Företaget gör nyttig hundmat – på insekter: "De älskar den"

Nu tränas hundar i Sverige för att identifiera corona

Barn med husdjur blir bättre chefer – enligt ny studie

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.