Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures

3 gånger aprilskämt spårat ur – och gjort folk riktigt sura

Aprilskämt uppskattas inte av alla – den saken är säker. Men är alla reaktioner verkligen rimliga? Nyheter24 grottar ner sig i några skämt som gjort mottagarna riktigt förbannade, för att avgöra saken.


"April, april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill." Men det är inte alla skämt som går hem. 

Under åren har både kändisar och företag hamnat i blåsväder för aprilskämt som ansetts vara opassande, elaka eller tråkiga. 

Men hur illa kan det vara?

Nyheter24:s Mathilda Lundqvist har valt ut några favoriter – och bedömer huruvida ilskan varit befogad eller överdriven. Håller du med henne?

Foto: Claudio Bresciani/TT

Höjda sjukvårdslöner

"Årets lönerevision slår rekord! Länets största arbetsgivare inser att lönerna måste justeras stort och ger, utöver den individuella lönesättningen, ett allmänt pådlag på 10 000kr!", skrev Vårdförbundet i Örebro på sin Facebook 2015. 

Det skulle de inte ha gjort. 

Skämtet togs nämligen inte emot särskilt väl av personalen, som ansåg att frågan var för känslig för att skoja om.

– Jag blev lite frustrerad att man som ett fackförbund går ut med det som ett skämt, sade en sjuksköterska till Nerikes Allehanda i samband med händelsen.

 Mathildas bedömning: Jag förstår att lönerna inom vården är en öm tå, men jag hade haft betydligt mer förståelse för de ilskna reaktionerna om summan varit mer... trovärdig. Ingen kan väl ha trott på det här?

Justin Biebers gravidskämt

2019 lade Justin Bieber upp en Instagrambild på ett ultraljud, och fick därmed sina miljontals följare (eller i alla fall en hel del av dem) att tro att han och Hailey Bieber väntade tillökning. 

Fansen blev snabbt misstänksamma eftersom det trots allt var 1 april, men då lade Bieber upp ytterligare en bild på samma tema. 

Den föreställde Hailey, hållandes på sin mage under en pågående sjukvårdsundersökning. "Om du trodde det var ett aprilskämt", skrev han till bilden – och paret överöstes istället av gratulationer och lyckönskningar.

Stämningen blev minst sagt dålig när Justin kort senare avslöjade att det hela visst var ett påhitt. 

 Mathildas bedömning: Helt befogad ilska, i min mening. Oerhört många kämpar med ofrivillig barnlöshet och det är allt annat än humoristiskt. Vet inte alla det? 

Det ligger till och med på Nyheter24:s lista över aprilskämt som du INTE ska dra.

Här inne satt den anställde mannen och lurades. Foto: Stella Pictures

Världens undergång

I Philadelphia på 1940-talet var en anställd på "The Franklin Institute Science Museum" på skämthumör lagom till 1 april. Han kom på den briljanta idéen att lura invånarna att världen skulle gå under. 

Enligt pressmeddelandet som skickades ut hade forskare gjort bedömningen att undergången skulle äga rum dagen därpå klockan tre på eftermiddagen. 

"Det här är inget aprilskämt", lade han till på slutet – bara för att säkerställa att varenda kotte blev lurade. 

Och det blev dem. Den lokala räddningstjänsten blev totalt nedringd och han själv fick sparken. Win-win – fast tvärtom.

Mathildas bedömning: Hundratals corona-pressträffar senare har man ju blivit rätt myndighetstillvänd. Ett besked om världens undergång levereras av Stefan Löfven i ett tal till nationen – och så är det med det. Men på 40-talet såg saker och ting kanske annorlunda ut. 

Jag ömmar för dem, men tycker samtidigt att skämtet är lite kul. 

Läs mer:

Hårda kritiken mot Magdalena Graafs aprilskämt

Folk rasar på Mecenats aprilskämt om alkohol

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!