Nyheter24 sammanfattar partiledarnas budskap efter talmansmötena.
Nyheter24 sammanfattar partiledarnas budskap efter talmansmötena. - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT

Nyheter24 sammanfattar: Partiledarnas budskap till talmannen

Under tisdagen träffade talmannen Andreas Norlén (M) alla riksdagspartier i en inledande talmansrunda. Det här var partiledarnas budskap från dagen.


En hektisk dag av talmansrundor har gått mot sitt slut och samtliga ledare i riksdagspartierna har fått förmedla sina inledande budskap till talmannen Andreas Norlén. 

Nyheter24 har sammanfattat partiernas viktigaste åsikter från dagen.

Socialdemokraterna

Först ut att träffa talmannen var den avgående statsministern Stefan Löfven. Han meddelade att han står till förfogande att tillträda som statsminister igen – men att det finns en punkt som partiet inte kommer acceptera.

– Om den regering jag i sådant fall leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag, sade Löfven.

Moderaterna

Näst på tur var Moderatledaren Ulf Kristersson, som kort efter sitt första möte med talmannen passade på att rikta en känga till den avgående regeringen.

– Om vi har en regering som inte kan få till en budget är det ett tecken på att den regeringen inte ska tillträda, sade han.

Att en borglig budget skulle få stöd för sin budget var inget han betvivlade.

Sverigedemokraterna

Partiledare Jimmie Åkesson närvarade på talmansmötet via länk, och delade med sig av sina tankar i ett Facebookinlägg kort efteråt.

Här meddelade han att SD är redo att stötta och ingå i en regering som ger dem genomslag i proportion till partiets storlek.

"Vi ser inga förutsättningar för att en sådan regering kan bildas under Stefan Löfven eller någon annan representant för de partier som ingick i den nu fallna regeringens underlag", skrev Åkesson på Facebook.

Centerpartiet

Strax innan lunch samtalade Centerns partiledare Annie Lööf med talmannen, och meddelade kort efteråt att partiet kommer fortsatta arbeta lösningsorienterat så att Sverige får en regering.

– Vi tror på ett förnyat januariavtal, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Jag har påtalat för talmannen att Centerpartiet fortsatt kommer vara konstruktiva och hitta lösningar så Sverige får en regering.

Vänsterpartiet

Efter mötet med Norlén var Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tydlig i sitt budskap: Stefan Löfven är den kandidat som partiet önskar se på statsministerposten.

Men för att släppa fram honom vill man bli inbjudan till S och C:s gemensamma budgetförhandlingar.

– Om man inte är med och förhandlar om en budget då kan man inte rösta på den. Då röstar man på sin egen budget, sade Dadgostar.

Kristdemokraterna

Näst på tur var Ebba Busch och Kristdemokraterna, som liksom Kristersson ställde sig kritisk till den nuvarande regeringen.

– Vi har haft sju år av bristande ledarskap, sade Busch kort efter talmansmötet.

Hennes budskap till talmannen var att KD är redo att bilda en borglig regering tillsammans med Moderaterna, med stöd av L och SD.

Liberalerna

Nyamko Sabuni har tidigare avfärdat Centerpartiets förslag om att omförhandla Januariavtalet. 

Men efter Liberalernas möte med talmannen sträckte hon ut en hand till Annie Lööf – så länge de väljer den borgliga sidan.

I frågan om var partiet själva står menar Nyamko att de kommer eftersträva en liberal-borglig regering.

– Vi behöver en handlingskraftig regering framåt för att leda Sverige, sade hon efter mötet.

Miljöpartiet

Sist ut att föra samtal med talmannen var Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund

Vid en pressträff meddelade språkrören att de strävar efter att Löfvens plan ska gå i lås.

– Vi behöver en rödgrön regering, sa Bolund.

Samtidigt betonade Stenevi att man står bakom Löfvens ultimatum om att avgå ifall den egna budgeten inte går igenom. 

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.