Spanska sjukan upptäckt på museum – 100 år senare
Nya fynd om spanska sjukan har gjorts i Tyskland efter att en forskargrupp fångat upp viruset hos 100 år gamla, avlidna soldater. Upptäckten ger nytt hopp om att förstå dåtida, nutida och framtida pandemier.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Spanska sjukan var en pandemi de allra flesta fick höra om i skolan, och visst har den aldrig känts närmre än den gjort det senaste året?
Man fick lära sig att spanska sjukan härjade 1918 och kostade över 50 miljoner liv – alltså dog var tionde smittad person i den svåra influensan.
Det var alltså förödande. Men människan har lärt sig mycket om pandemier och genom fortsatt forskning kan mer information tas fram om hur spanska sjukan utvecklades – något som ännu är okänt.
Fångat upp viruset
Två lungor, som tillhörde två avlidna soldater som avled under pandemin, har legat i formalin på det medicinhistoriska museet i Berlin.
Genetiker har nu framgångsrikt sökt upp och sekvenserat viruspartiklar från spanska sjukan i lungvävnaden hos de två soldaterna – något som görs aktivt med coronaviruset i dag.
Till forskarnas glädje visade det sig vara en tidig variant av spanska sjukan, något som aldrig upptäckts vid tidigare sekvenseringar. Det i sin tur kan ge upphov till ny information om det gamla viruset.
Samma forskargrupp hittade dessutom prover från en 17-årig kvinna som dog av viruset i München 1918.
Vad lärde sig forskarna?
Jo, nämligen att de två soldaternas virusvariant hade ett väldigt lågt försvar gentemot kroppens egna immunförsvar. De fick även reda på att den dödligare mutationen, som kom senare under spanska sjukan, var mer resistent mot kroppens försvar, skriver Illustrerad Vetenskap.