Torsdag 21 Okt
Stockholm

Löfvens ord efter katastrofrapporten om klimatet: Kommer krävas mer

stefanlöfven
Stefan Löfven delar FN-chefens oro men är hoppfull inför framtiden. Foto: John Alexander Sahlin/TT, Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

I New York hålls nu ett toppmöte, på inbjudan av FN, tillsammans med flera världsledare. FN-chefen kommer inte med muntra ord om framtiden – och Stefan Löfven instämmer, enligt en intervju med Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under förra veckan höll FN-chefen António Guterres, tal i FN:s högkvarter – och varnade för att världen närmar sig en katastrof. Enligt en ny rapport riskerar vi 2,7 graders global uppvärmning, vilket bland annat skulle innebära extremväder som värmeböljor, och ökade havsnivåer.

Enligt målen i Parisavtalet är det nu ledarnas uppgift att se till att den globala uppvärmningen som max når 1,5 grader. Det är ett av huvudämnena i toppmötet om hållbara livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS).

Statsminister Stefan Löfven under en presskonferens i Sverige. Foto: Duygu Getiren/TT

Under veckan har även president Joe Biden talat om vikten av att fördubbla USA:s bistånd till utvecklingsländer, där klimatkrisen är som mest påtaglig. På plats tillsammans med världsledarna är även Stefan Löfven, som gör sin sista resa till USA som statsminister.

"Klart att läget är allvarligt"

I en intervju med Aftonbladet berättar han att fokus under resan främst är klimatet.

– Vi måste ha tydliga åtaganden från länder, för att se en brantare kurva på minskningen av utsläppen. Sedan måste vi få ihop finansieringen, och hjälpa fattigare länder klara klimatomställningen, säger han till tidningen.

FN:s högkvarter i New York. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots de mörka siffrorna som presenterats under toppmötet är Löfven hoppfull inför framtiden, och menar att katastrofen fortfarande går att undvika.

– Klart att läget är allvarligt, ändå är vi väldigt bestämda om att det går att hålla nivån med 1,5 graders uppvärmning. Men det kommer kräva mer av oss – av Sverige, och av alla länder, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Enligt statsminister siktar Sverige på att bli klimatneutralt senast år 2045.

Kommentera
Kopiera länk
Dela