Måndag 26 Sep
Stockholm

Fed-lån räddar försäkringsjätte

Centralbanken Federal Reserve och krisdrabbade American International Group har ingått ett avtal som räddar försäkringsjätten, meddelar Fed. Mot ett lån på 85 miljarder dollar kan Fed ta över 80 procent av AIG. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Centralbanken Federal Reserve och krisdrabbade American International Group har ingått ett avtal som räddar försäkringsjätten, meddelar Fed.

Mot ett lån på 85 miljarder dollar kan Fed ta över 80 procent av AIG.

Förhandlingarna om lånet pågick långt in på tisdagskvällen USA-tid. Motkravet är att alla försäkringsbolagets tillgångar utgör pant för att skydda lånet, uppgav New York Times och tv-kanalen CNBC vilka citerade förhandlare.

Tillgångarna har värderats till en biljon dollar - mer än tio gånger så mycket som lånet hos Fed. Bland annat har bolaget en inkomstgivande leasingflotta av flygplan.

Uppgifterna om förhandlingarna kom ut när finansminister Henry Paulson och Fed:s ordförande Ben Bernanke gick till kongressen i Washington för att informera ledare där om vad som var på gång.

Senatorn Charles Schumer bekräftade senare att USA:s regering var på väg att vidta en aldrig tidigare skådad åtgärd för AIG:s skull. Han varnade för att man måste hålla andan inför detta men att "alternativet var värre".

Berg- och dalbana

AIG-aktien åkte berg- och dalbana på New Yorkbörsen under tisdagen. Som värst var den nere i minus 70 procent, - tidigt under morgonhandeln på börsen - för att sedan svänga upp igen och hamna på ett litet plus jämfört med slutkursen dagen före.

Bakgrunden till uppgången var rykten om federalt ingripande för att skydda försäkringsbolaget. Men en regeringskälla dämpade senare optimismen med att uppge att de federala myndigheterna inte har rätt att göra ett sådant ingripande.

Slutligen landade AIG-aktien på minus 21 procent vid börsens efterhandel. Dagen före hade aktien sjunkit 60 procent.

Delstatens New Yorks guvernör David Paterson uppgav i tv-kanalen CNBC att AIG hade ett dygn på sig för att få ihop uppåt 80 miljarder dollar för att undgå konkurs.

Kortvarig förstärkning

AIG hävdade i ett uttalande efter det fria fallet på börsen att bolaget fortsätter att arbeta som vanligt, även på Asienmarknaden. Det uppgav sig ha tillräckligt kapital och att det kan uppfylla förpliktelserna mot sina försäkringstagare. Sökandet efter kredit gäller en tillfällig, kortvarig förstärkning av likviditeten, hette det.

Försäkringsbolaget har bland sina kunder en tredjedel av de 400 rikaste amerikanerna på Forbes lista.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.