Ali Esbati tillsammans med partisekreteraren Anki Ahlsten på en presskonferens 2009.
1 av 3
Ali Esbati tillsammans med partisekreteraren Anki Ahlsten på en presskonferens 2009. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Lars Ohly och hans vänsterparti har problem.
2 av 3
Lars Ohly och hans vänsterparti har problem. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Ungdomarna är vägen till framgång. Här demonstrerar ung vänster mot monarkin i samband med kronprinsessbröllopet i fjol.
3 av 3
Ungdomarna är vägen till framgång. Här demonstrerar ung vänster mot monarkin i samband med kronprinsessbröllopet i fjol. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

"Vänsterpopulism är vägen framåt"

Färre röster i riksdagsvalet än sd och dåligt opinionsläge. Ali Esbati vill se mer vänsterpopulism.


Vänsterns valresultat 1991-2010

1991: 4,51 procent

1994: 6,16 procent

1998: 11,99 procent

2002: 8,39 procent

2006: 5,85 procent

2010: 5,6 procent

ALMEDALEN. En tydlig och egen vänsterprofil med fokus på ekonomisk politik och välfärd. Det är framgångsreceptet för vänsterpartiet enligt debattören Ali Esbati.

– Man måste ta sin utgångspunkt i den svenska välfärdsmodellen som på flera sätt är raserad, säger han till Nyheter24.

Esbati, som tidigare varit ordförande i ung vänster och ordförande i vänsterpartiets programkommission, vill att vänsterns företrädare ska sticka ut mer.

– De har tappat kompetensen att vara goda vänsterpopulister. Då ses man bara som en del av ett "politikerklet", säger han.

Från Schyman-effekt till Lars Ohly

Vänsterpartiet har länge haft sin roll i den svenska politiken. Efter att "kommunisterna" försvunnit ur partinamnet 1990 och Gudryn Schyman tillträtt som partiledare 1993 kom ett rejält lyft. I riksdagsvalet 1998 fick de nästan tolv procent av rösterna.

Sedan dess har v backat i samtliga val och 2010 fick de 5,6 procent av rösterna, en mindre andel av sverigedemokraterna. Det var ändå i stort sett samma resultat som 2006, trots att prognoserna var ännu dystrare för Lars Ohly & Co:.

"Det är kul på vänsterkanten"

Trots det har medlemsantalet ökat sedan valet och ung vänster har länge varit starkt i jämförelse med sitt moderparti.

– I viss mån har unga en större möjlighet att ifrågasätta etablerade system. Det gäller att ta vara på dem och visa att det är kul att vara på vänsterkanten, säger Ali Esbati.

Han menar att ett stort problem just nu är att högern sätter dagordningen för den svenska politiken och det är den viktigaste kampen i framtiden.

– När högern ställer frågorna är det lätt att vänstern låter gnällig. Man måste vinna debatten om bilden av det svenska samhället och bli dem som ställer frågorna, avslutar Esbati.

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Henry Kissinger är död

Lastbil har vält på E4 i Skåne

1 timme sedan
E4 har stängts av i norrgående riktning i höjd med Åstorp på grund av en lastbil som vält.

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

2 timmar sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

igår 22:49
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

igår 22:42
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.