Fredag 24 Sep
Stockholm

"Invandringen är vår största möjlighet"

Näringsministern återkom flera gånger till hur invandringen gör Sverige till ett bättre land.
1 av 3
Näringsministern återkom flera gånger till hur invandringen gör Sverige till ett bättre land. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Till slut gick det inte att hålla tillbaka tårarna för den avgående centerledaren.
2 av 3
Till slut gick det inte att hålla tillbaka tårarna för den avgående centerledaren. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
3 av 3

Centerledaren försvarade öppenheten i tårfyllt avskedstal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tio år som partiledare

Maud Olofsson efterträdde Lennart Daléus som centerpartiets ledare i mars 2001.

När alliansen vann valet 2006 utsågs hon till näringsminister och vice statsminister. Utbildningsminister Jan Björklund tog över rollen som det sistnämnda efter valet 2010.

ALMEDALEN. I ett debattklimat som även inom borgerligheten blivit mer och mer negativt mot invandrare tog centerns avgående partiledare Maud Olofsson tydlig ställning för invandring och öppenhet i sitt sista tal i Almedalen.

Men samtidigt påpekade hon flera gånger att svensk invandringspolitik misslyckats.

– Invandringspolitiken är vårt största misslyckande. Men invandringen är också vår största möjlighet till framgång, sade hon i talet.

"Ett land där operationer skulle ställas in"

Olofsson beskrev sedan hur den svenska välfärden aldrig skulle klara sig utan människor med utländsk bakgrund.

– Sanningen är att Sverige skulle vara ett mindre land utan invandrare. Ett land där åtta av tio kommuner skulle minska i befolkning. Göteborg och Malmö skulle ha minskat. Ett land där operationer skulle ställas in. Stängda restauranger. Inga som tar hand om gamla, sade hon.

"Jag är så oändligt tacksam"

I övrigt var det framför allt Maud Olofssons paradgren entreprenörsskap som togs upp i talet liksom klimatet och det finanspolitiska ramverket.

Det blev till slut ett tårfyllt tionde och sista Almedalstal för den centerledaren som avgår i samband med partiets nästa kongress.

– Jag är så oändligt tacksam över att jag har fått göra den här resan. Det svåra är inte att börja, det är att sluta, tack, avslutade hon sitt tal inför jublande partikamrater.

Kommentera
Kopiera länk
Dela