Både börserna i Stockholm och New York har återhämtat sig sedan bottennivåerna tidigare i mars. Arkivbild.
Både börserna i Stockholm och New York har återhämtat sig sedan bottennivåerna tidigare i mars. Arkivbild. - Foto: TT

Därför stiger börsen trots kriget

Kriget i Ukraina fortsätter – men börsen vädrar morgonluft.Marknaden tittar på de faktiska konsekvenserna för bolagen. Om de konsekvenserna inte är så stora så spelar det ingen roll att det är skrämmande med ett krig, säger Maria Landeborn på Danske Bank.


Fakta: Så har börserna gått sedan årsskiftet

Stockholm: - 13,4 (OMXPI)

New York: - 3,2 procent (Dow Jones), - 7,6 procent (Nasdaq)

Frankfurt: - 7,0 procent (DAX)

London: + 2,0 procent (FTSE 100)

Paris: - 5,3 procent (CAC 40)

Siffror från strax före klockan 17 den 29 mars.

När kriget bröt ut skakade det om världens börser. Den åttonde mars nådde Stockholmsbörsens breda index sitt årslägsta, minus 22 procent sedan årsskiftet.

De senaste veckorna har det dock vänt uppåt. Sedan botten har börsen gått upp med runt 10 procent.

Samma trend följer börserna i New York där Nasdaq ökat med 14 procent och Dow Jones med 7 procent sedan årslägsta.

— Det faktum att vi har ett krig i Europa är något som känns väldigt skrämmande på många sätt, det är lätt att tänka att det borde få större konsekvenser även på börsen, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Arikivbild.

Oljepriset lugnar

Den största risken för marknaden om kriget håller i sig är stigande energipriser. Det slår både mot hushållen och mot industrin. Men de värsta scenarierna på området har hittills inte infriats.

— Oljepriset har stabiliserats på en nivå som är hög, men inte direkt skadlig för ekonomin. Priset har stannat långt under det värsta scenariot på 200 dollar per fat. Det har lugnat hela ekonomin, säger Maria Landeborn.

Dessutom har EU hittills hållit rysk gas borta från sanktionerna och istället satsat på att göra sig oberoende av den så snabbt som möjligt.

Ytterligare en faktor till en något muntrare börs är att det kommit siffror som varit oväntat positiva. Till exempel har inköpschefsindexen, som är en konjunkturbarometer, varit mer optimistiska än väntat i både Europa och USA.

— Marknaden vänjer sig vid de nya förutsättningarna och fokuserar på det som är positivt. Och just nu är grundförutsättningarna för tillväxt goda, ekonomin växer i god takt och arbetsmarknaden är stark, även för svensk del, säger Maria Landeborn.

Har stabiliserats

I början av året fanns det en osäkerhet kring inflationen och penningpolitiken, och kring hur snabbt centralbankerna skulle agera. Det gjorde att börsen hade backat redan innan kriget bröt ut.

— Investerare var osäkra på om centralbankerna tog inflationshotet på allvar. Där har det kommit en del säkerhet nu när till exempel Fed tydligt visat att man vill försöka få ner inflationen. Det har skapat mindre osäkerhet på marknaden, säger Maria Landeborn.

Trots återhämtningen ligger Stockholmsbörsen fortfarande på minus 14 procent sedan årsskiftet, bara börserna i Moskva, Wien och Helsingfors har gått sämre eller lika dåligt.

Det handlar delvis om en korrigering efter det att Stockholmsbörsen var bland de allra bästa förra året.

— Det finns fog för att säga att marknaden har stabiliserats nu. Men vi tror inte att vi står inför några kraftiga börsuppgångar, med tanke på de risker som fortfarande finns med räntor, energi och prisnivåer, säger Maria Landeborn.

TT