Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill att även elområde 1 och 2 ska få elprisstöd. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill att även elområde 1 och 2 ska få elprisstöd. Arkivbild. - Foto: TT

Vänstern tar initiativ för elprisstöd i norr

Vänsterpartiet kommer att gå fram med ett utskottsinitiativ i riksdagen om att ge elprisstöd även till norra Sverige.Vi ser det som otänkbart att lämna halva Sverige när elpriserna ser ut som de gör, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till TT.


Hushåll i södra och mellersta Sverige, elområde 3 och 4, kan i februari räkna med att få ta del av pengar i elprisstöd. Anledningen till att Vänsterpartiet (V) går fram med sitt initiativ på måndagen är att elområde 1 och 2 inte får ta del av stödet.

— Priserna tickar upp även i norra Sverige nu. Konsumtionen av el är högre i norra Sverige, det är kallt ute. Det är inte utifrån vår horisont tänkbart att ha ett elprisstöd som inte omfattar hela Sverige, säger Dadgostar.

Partiet lägger inte fram en konkret tidsplan för när förslaget bör genomföras, men Dadgostar säger att det behöver ske så fort som möjligt.

— Det viktiga för oss är att regeringen skyndsamt tar fram ett förslag på elprisstöd som kan komma också till norra Sverige.

"Läge att släppa prestigen"

Försäkringskassan ska på regeringens uppdrag i samarbete med Svenska kraftnät betala ut elprisstödet som går till elområde 3 och 4. V:s förslag går inte in på var den eventuella utbetalningen av stöd för norra Sverige ska ske ifrån, utan partiet är öppet för olika lösningar, enligt Dadgostar.

Trots att det är regeringen som står bakom elprisstödet som bara gäller södra och mellersta Sverige säger Dadgostar att hon tror att det finns goda förutsättningar för att Vänsterpartiets förslag kan få stöd från regeringen.

— Vi tycker att det är läge att släppa prestigen och samlas kring att hela Sverige nu behöver ett elprisstöd.

Elräkningsakut kräver elstöd

I lördags meddelade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att partiet ska ta ett utskottsinitiativ i riksdagen för att införa en "el- och gasräkningsakut", för att folk ska kunna skjuta fram elräkningar.

Dadgostar säger att V är positivt till att hjälpa människor att flytta fram räkningar för att invänta elprisstödet. Partiet kan tänka sig att stödja förslaget.

— Men det förutsätter att hela Sverige får elprisstödet, så att det har någon poäng att flytta fram räkningen. Annars får man bara en ökad räkning i februari, säger Dadgostar.

TT
/
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.