Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild.
Äldre-och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild. - Foto: TT

Regeringen backar om karensavdrag

Regeringen tar ett steg tillbaka om karensavdraget. Ytterligare karens, utöver dagens karensavdrag, ska inte utredas. Det uppger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) för TT.Orsaken är hotet om att få en majoritet mot sig i riksdagen.


Fakta: Karensavdrag

Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen som görs i samband med sjukfrånvaro.

Karensavdraget är alltid 20 procent av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka.

Karensavdraget infördes den 1 januari 2019 och ersatte det som tidigare kallades karensdag. Syftet med ändringen var att det avdrag som görs när man är sjuk ska vara rättvist och förutsägbart.

Under pandemin infördes tillfälliga regler som innebar att den som blev sjuk, eller var tvungen att stanna hemma från jobbet på grund av minsta misstanke om risk för att smitta andra, fick ersättning av staten för hela eller delar av löneavdraget.

Källa: Försäkringskassan, TT:s nyhetsarkiv

Så sent som i förra veckan beslutade regeringen att lägga ner den utredning som den förra S-ledda regeringen hade tillsatt för att göra karensavdraget, som ersatte karensdagen vid sjukdom 2019, mer rättvist för de som inte kan jobba hemifrån.

Den skulle ersättas med en intern utredning på departementet. Dessutom skulle ytterligare ett karensavdrag under sjukperioden utredas.

Men protesterna blev omfattande, även från regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna.

"Väldigt nöjda"

SD gick till val på att avskaffa karensavdrag för personer i så kallat kontaktnära yrken, exempelvis vård- och skolpersonal.

— Det här är en väldigt viktig fråga för oss. Vi är väldigt nöjda, säger Clara Aranda, ledamot för SD i socialförsäkringsutskottet om regeringens snabba fotbyte.

Regeringen backar nu alltså från att utreda ytterligare karensavdrag. Dessutom förtydligas att man nu också ska undersöka möjligheterna att avskaffa nuvarande karensavdrag för anställda i sektorer som vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån.

— Vi breddar utredningen ytterligare, säger Anna Tenje.

En referensgrupp med företrädare för riksdagens partier ska också följa regeringens utredning, enligt Tenje.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tagit initiativ i riksdagen för att stoppa regeringens planer på att skrota den så kallade karensutredningen. Tillsammans med SD hade regeringen därmed riskerat att få en majoritet i riksdagen emot sig.

S kritisk till turerna

Anders Ygeman (S), ledamot i socialförsäkringsutskottet, tycker att det är bra att regeringen backar men är kritisk till hattandet fram och tillbaka.

Han framhåller att regeringen så sent som i december lovade att utredningen om karensavdraget skulle få fortsätta.

— I dag är då beskedet att den tidigare utredningen ändå ska läggas ner, men att den utredning som i förra veckan skulle utreda en försämrad sjukförsäkring nu ska utreda en förbättrad sjukförsäkring.

— Det hade varit betydligt bättre om regeringen bara lät utredaren fortsätta så hade vi fått ett bra underlag på riksdagens bord.

S lämnade på tisdagen ett utskottsinitiativ med krav på att utredningen ska få fortsätta.

Ygeman konstaterar att det återstår att se vad Tenjes besked betyder i praktiken.

— Nu när regeringen sagt att de ändrat sig vill vi se vad det är de faktiskt kommer att utreda.

TT
/
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.