På besök i Stockholm: Timofij Mylovanov, tidigare ukrainsk minister för ekonomisk utveckling och handel, i dag rådgivare åt president Zelenskyj.
På besök i Stockholm: Timofij Mylovanov, tidigare ukrainsk minister för ekonomisk utveckling och handel, i dag rådgivare åt president Zelenskyj. - Foto: Jessica Gow/TT

"Sverige viktigt för att återuppbygga Ukraina"

Samtidigt som kriget rasar i Ukraina diskuteras hur landet en dag ska kunna återuppbyggas – och dra till sig långsiktiga investeringar. Sverige kan komma att spela en betydande roll i den utmaningen, menar en tidigare ukrainsk minister.


— Svenskt finansiellt stöd ses med ett gott öga i Ukraina – det ligger inga politiska trådar i bakgrunden, säger Timofij Mylovanov till TT.

Han var tidigare minister för ekonomisk utveckling och handel – och är numera rektor på Kievs handelshögskola och rådgivare åt president Volodymyr Zelenskyj.

Mylovanov är på besök i ett Stockholm där sommarvinden blåser friskt och studentflaken tutar utanför fönstren på Handelshögskolan.

— Mycket av de pengar (som skickats till Ukraina) är från organisationer eller politiker med egenintresse, men det har vi inte sett härifrån. Sverige kan spela en betydelsefull roll i att trappa ned den politiska aspekten. Jag tror inte att många andra länder kan göra det, säger han.

Satsa på pilotprojekt

På torsdagen deltog han i ett seminarium anordnat av bland andra Östekonomiska institutet och Svenskt Näringsliv för att prata om hur hans krigsdrabbade land ska kunna återuppbyggas.

— Att applicera modeller och standarder som fungerar väl i EU kommer inte alltid att fungera för Ukraina. Det som kan och bör göras är att satsa på små pilotprojekt av alla slag, säger Mylovanov.

— Ge pengar till lokala myndigheter; låt oss använda oss av våra inhemska företag; investera lokalt; sedan kan vi prata om samriskföretag och utökade samarbeten mellan olika företag.

"Sverige kan spela en betydelsefull roll i att deskalera den politiska aspekten av det finansiella stödet till Ukraina", säger Timofij Mylovanov.

4 000 miljarder kronor

Enligt Världsbankens beräkningar uppgår kostnaderna för förstörelse och förluster i Ukraina till minst 400 miljarder dollar, drygt 4 000 miljarder kronor.

— Hela premissen för återuppbyggnaden manifesterar ett slags självförnekande. Vi pratar om investeringar när kraftverksdammen i Kachovka har förstörts – det kommer kräva år av humanitärt arbete först, säger Mylovanov.

— Men vi måste så klart hålla i gång den ukrainska ekonomin för att kunna strida. Vi kommer att fortsätta även om ekonomin kollapsar, men det kommer att bli avsevärt svårare.

En annan angelägen fråga är hur Ukraina en dag ska kunna locka till sig investeringar – såväl statliga och privata som utländska och inhemska – på lång sikt.

Internationella företag väntas flytta sin verksamhet från Ryssland till Ukraina framöver däribland flera stora svenska företag verksamma på östliga marknader, som Atlas Copco, Ikea och Sandvik.

— Många svenska företag har redan närvaro i Ukraina. Scania är ett viktigt företag. Vår logistik är beroende av dem, säger Timofij Mylovanov och tillägger:

— Vi ser också investerarintresse från svenska företag inom it, energisektorn, läkemedel och jordbruk.

TT
/
/
EU
/
/
/
Senaste nytt

Tonåringar i rätten för hängningsmord

Indien ber kanadensiska diplomater resa hem

Indien har gjort klart att ett fyrtiotal kanadensiska diplomater måste lämna landet inom en vecka, uppger källor till Financial Times.

Svag krona gör statsskulden dyrare

Den svaga kronan gör den svenska statsskulden högre. För att minska valutarisken säljer Riksgälden svenska kronor, men statens bank tror inte att det ska pressa kronans värde.

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

1 timme sedan
Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

2 timmar sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.