Dyra sporträttigheter har blivit ännu dyrare för strömningsbolagen när räntorna gått upp. Arkivbild.
Dyra sporträttigheter har blivit ännu dyrare för strömningsbolagen när räntorna gått upp. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.


Viaplays aktie har rasat efter en vinstvarning i veckan.

Bolaget hänvisar i ett pressmeddelande till en svajig annonsmarknad och att ökade levnadskostnader har gjort att fler sagt upp sina abonnemang.

Men trots att många hushåll har det tuffare ekonomiskt är det få som hittills har valt att skära ned på sina medieköp, som till exempel strömningstjänster, enligt analysfirman Mediavision. Marknaden för betalda strömningstjänster växer fortfarande, om än i en långsammare takt än för något år sedan.

— Vi ser att antalet hushåll som skaffar tjänsterna fortsätter att öka. Totalt sett betalar svenska hushåll mer för streaming nu än för ett år sedan, säger bolagets vd Marie Nilsson.

Dyr sport

Enligt Marie Nilsson påverkas strömningsbolagen av att det har blivit dyrare att låna. Det påverkar inköpen av innehåll. Även sporträttigheterna har blivit allt dyrare.

— För några år sedan var det en strid på kniven om de största sporträttigheterna eftersom de lockar många kunder. Sedan dess har både räntekostnader och dollarkursen slagit i taket, säger hon.

Dollarkursen påverkar eftersom många utländska rättigheter betalas i dollar.

En annan tendens inom branschen är att operatörerna paketerar olika strömningstjänster och erbjuder dem till ett ofta rabatterat pris. Något som Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB noterat.

— Om man tittar på Viaplay så verkar intäkterna per abonnent inte vara så bra, vilket indikerar att de ger mycket rabatter, säger han.

Paketen gör att styckpriset för varje tjänst sjunker.

Enligt Esbjörn Lundevall finns det en oro på marknaden för att även Telia, som äger C More och TV4, ska drabbas negativt på samma sätt som Viaplay. Bolaget har tidigare meddelat att C More ska upphöra som varumärke och integreras i TV4.

— Dock är Telia ett mycket större bolag så det är inte alls samma dramatik, säger han.

Hoppar runt

Mediavision ser också att ett allt mer moget kundbeteende har etablerat sig i takt med att tjänsterna har blivit fler, som innebär att folk byter mellan tjänsterna.

— Har en sportliga sommaruppehåll kan kunderna lämna sportabonnemanget och kanske ta ett annat. Det tycks blir en allt större rörlighet på marknaden och det går inte att räkna med att ett hushåll ska stanna, säger Marie Nilsson.

Hon menar dock att den utvecklingen inte beror på någon ekonomisk kris hos svenska hushåll, utan att det skulle ha skett oavsett.

— Konsumenterna har lärt sig hur den nya digitala marknaden fungerar. Vi måste inte som förr teckna oss på långa abonnemang utan vi kan säga upp och byta i mycket större utsträckning. För strömningstjänsterna betyder det att konkurrensen om kunderna har ökat, säger hon.

TT
Senaste nytt

Polisen i Borgholm rapporterar om trafikolycka

Polisen i Osby rapporterar om brand

"Västra Storgatan. Brand i byggnad.", skriver polisen på sin hemsida.

Röda siffror på Wall Street

1 timme sedan
De ledande indexen på New York-börs levererade tunga minussiffror efter att tisdagens handel avlutats. Räntefrossa var en av förklaringarna.

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

1 timme sedan
SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

2 timmar sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.