Pengacoachen Mathilda Vernersson delar med sig av de ekonomiska fällorna du bör ha koll på.
Pengacoachen Mathilda Vernersson delar med sig av de ekonomiska fällorna du bör ha koll på. - Foto: Jessica Gow/TT & Henrik Montgomery/TT

Här är de största fällorna – enligt pengacoachen: ”Oj, vad dyrt det är”

Hösten närmar sig med stormsteg efter en sval sommar. För många innebär årstiden en del utgifter. Därför har Nyheter24 talat med pengacoachen Mathilda Vernersson för att ta reda på vilka ekonomiska fällor det finns.


Hösten närmar sig med stormsteg. Samtidigt planerar många för en vinter där höga elkostnader, julafton och annat kan vara att vänta. 

Nyheter24 har därför pratat med pengacoachen Mathilda Vernersson, som driver bloggen ”Över till annat”, för att ta reda på vilka ekonomiska fällor du bör se upp med, och planera inför.

Så kickstartar du sparandet efter semestern: ”Mest effektiva sättet…”

Inköpen som springer iväg

Hon förklarar att det finns flera kostnader som är värda att ta höjd för. En av dem är kostnader när barnen börjar skolan, det brukar för de flesta medföra en hel del nya köp. Men här finns det andra sätt för att hålla nere kostnaderna jämfört med butikspriserna. 

– Så mycket nya inköp som görs. Dels av naturliga själ att barnen har vuxit under sommarlovet och alla långbyxor blir för korta, men sedan också extremt mycket som inte är nödvändigt. Kom ihåg att det finns en fantastisk andrahandsmarknad när det gäller barnkläder, säger hon.

Hon tipsar bland annat föräldrar om att se över tjänsten Sellpy eller andra second hand-butiker och loppisar då en hel del guldkorn kan finnas där.

Studenten Annifrid, 26, sparar tusenlappar varje månad – med 4 enkla knep

"Julen är inte en överraskning"

En annan stor utgiftspost för många under de mörkare månaderna på året är såklart julen, något Vernersson menar många glömmer ofta är att vänta runt hörnet.

– Julfirandet är konstigt nog en oförutsedd kostnad för många. ”Oj, det är jul igen” och ”Oj, vad dyrt det är”. Julen är inte en överraskning, den kommer varje år men få hushåll sparar till julfiranden och klappar. 

Resultatet det för med sig är, enligt Mathilda Vernersson, att många istället lider månaderna efter då alla kreditkort och stora utgifter ska börja betalas tillbaka.

Så pressar du ner dina matkostnader – med superenkla knepet: "Spara tusenlappar"