Jens Börjesson, sammankallande för Vänsterpartiets programkommission, presenterar partiets förslag till nytt partiprogram inför kongressen i maj 2024.
Jens Börjesson, sammankallande för Vänsterpartiets programkommission, presenterar partiets förslag till nytt partiprogram inför kongressen i maj 2024. - Foto: Anders Wiklund/TT

Vänstern tar bort EU-exit ur programmet

Att lämna EU är inte längre med som självständigt mål i Vänsterpartiets partiprogram, enligt ett förslag inför partikongressen 2024.


— Det är inget självändamål att lämna EU, säger Jens Börjesson, som är sammankallande i Vänsterpartiets programkommission.

Däremot kräver partiet enligt ett förslag som nu läggs fram en omförhandling av medlemsavtalet med EU, enligt Börjesson.

— Vi vill göra vårt förhållningssätt till EU förnyat för en ny generation, säger Börjesson på en presskonferens.

— Vänsterpartiets budskap behöver vara tydligt. Vårt mål är demokrati och vänsterpolitik. Om EU ställer sig i vägen är vi beredda att utmana det. Men vi är inte omöjliga. Vi är beredda på att hitta flera olika lösningar, tillägger han.

Det partiprogram som ska ersättas nästa år har en formulering där det står att Vänsterpartiet ska verka för att Sverige ska lämna EU. Och det är enligt Börjesson inte uteslutet att det slutar där igen.

— EU begränsar vad medlemsländerna får göra, med EU-rätten.

TT
/
/
EU
/
/