Näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Busch: El motsvarande två nya reaktorer till 2035

Tidöpartierna är överens om ett nytt tillägg i Tidöavtalet – en färdplan för ny kärnkraft. I dag tar Sverige ännu ett steg för ny kärnkraft, säger Ebba Busch (KD) på en pressträff.


Färdplanen slår fast att ny kärnkraft med totalt effekt motsvarande minst två storskaliga reaktorer ska vara på plats senast 2035.

Därtill ska en massiv utbyggnad av kärnkraft ske till 2045.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) anser att kärnkraften är avgörande för att klara klimatutmaningen och elektrifieringen.

— Vi har för avsikt att fördubbla energiproduktionen inom 25 år. Det handlar dels om sol, vind och vatten, men kärnkraften är helt avgörande för att det här ska fungera och bli verklighet, säger han.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) konstaterar att staten behöver finnas med och ta en ekonomisk aktiv roll för att mer kärnkraft ska komma plats.

— Det finns många risker med den här typen av mycket stora och omfattande investeringar. Här vill den som bygger också vet att risken kan delas av fler, säger Svantesson.

Hur det ska gå till ska regeringen återkomma till när det är utrett, enligt finansministern.

— Det är en stor och viktig fråga och får vi inte det här på plats ser vi inte heller att vi kommer att få investeringar på plats, säger hon.

Regeringen har också beslutat om en kärnkraftssamordnare, som ska driva på åtgärder för att färdplanen ska kunna genomföras. Vem personen blir ska regeringen återkomma till inom kort.

— Den är tänkt att fungera lite som Q fungerar till James Bond, det vill säga kunna komma fram till de nya smarta verktygen som gör det möjligt, att inte rädda världen kanske, men klara den gröna omställningen, säger Ebba Busch.

TT
/
/
/
/